"Лудогорец" се доближи до участие в групите на Лига Европа след чиста победа с 2:0 над "Судува". Българският шампион се наложи в първия плейофен сблъсък, но не стигна никак лесно до успеха, след като един час нямаше идея как да пробие бетона на литовския си съперник.

В 61-ата минута Козмин Моци откри с глава след прекрасно центриране на Сисиньо, а в 76-ата минута Мисиджан успокои разградчани с втори гол.

В отсъствието на наказания Марселиньо, правещият дебют Димитър Димитров заложи на Абел Анисе в ролята на №10. Ренан Дос Сантос и Лукас Саша пък заеха местата Хорхе Броун и Кампаняро.

За сметка на това "Судува" подходи изключително дефанзивно и започна с петима защитници, с единствената идея да не допусне гол в Разград.

"Лудогорец" се настани трайно в половината на съперника от самото начало и първата опасност не закъсня. В 8-ата мнута Пластун свали с глава центриране от корнер, а Анисе стреля от въздуха, но вратарят на "Судува" се намеси.

Въперки, че владееше топката в огромна част от времето "Лудогорец" така и не намираше верния път към вратата на гостите. Срещу себе си шампионите срещнаха отлично организиран отбор, който не оставяше никакви празни пространства.

Линиите на защитниците и халфовете бяха изключително близко и между тях нямаше как футболист на "Лудогорец" да получи топката. Ако това все пак се случеше, мигновено двама в бяло го обграждаха и бързо отнемаха.

Основно играта се "дирижираше" от Светослав Дяков, който обаче се задоволи с диагонални пасове към крилата, дълбоко от половината на "Лудогорец", които не носеха сериозна опасност.

През първата част Клаудиу Кешеру не успя да играе нито веднъж с топката в наказателното поле на "Судува", а това до голяма степен беше и причината да няма голови положения на сметката на разградчани.

На няколко пъти се стигна до напрежение между двата отбора, което доведе и до жълт картон на Моци. Заради невъздържана реакция централният защитник беше официално предупреден, заради което ще пропусне реванша в Литва след седмица.

След почивката изненадващо "Судува" се настани пред вратата на Ренан и в началните минути стигна до два фаула, които внесоха смут в защитата на "Лудогорец". Освен това литовският тим създаваше напрежение и в изпълненията на дълги тъчове.

Въпреки липсата на концентрация в началните минути "Лудогорец" успя да се събере и си върне контрола над мача. Положенията пред вратата на Кардум зачестиха и стана ясно, че гол се пече.

Херо размени местата на Върджил Мисиджан и Вандерсон, което до голяма степен освежи играта на отбора. Холандецът мина любимата си позиция отляво и веднага започна да тормози защитата на гостите от Литва.

Той удари греда, но повторенията показаха, че холандецът се е намирал в засада. В 61-ата минута обаче грешка нямаше и Моци откри резултата.

Румънецът засече с глава хубаво центриране на Сисиньо и не остави шансове на вратаря на гостите.

Попадението улесни "Лудогорец", като в защитата на "Судува" се отвориха големи пространства. Това помогна разградчани да действат и на контраатака, а именно след подобно положение падна вторият гол за шампионите дело на Върджил Мисиджан.

Иван Кардум първоначално отчая Вандерсон и Кешеру с невероятни спасявания, но в 76-ата минута нямаше отговор на топовен изстрел на Мисиджан от 10-тина метра – 2:0.

До края на двубоя като много опитен отбор "Лудогорец" направи всичко необходимо, за да не допусне опасности пред вратата си. Футболистите на Димитър Димитров държаха топката далеч от собствената си половина, а когато се налагаше правеха тактически нарушения.

В самия край резервата Жоао Пауло можеше да отбележи трети гол, но диагоналният му шут попадна точно в сглобката.

Дневник