Терористичният акт в Барселона обедини спортния свят, който изказа съпричастността си с пострадалите при атаката с микробус. Най-малко 13 са загиналите, а над 100 са ранени.

Футболният клуб "Барселона" изрази шока от случилото се в каталунската столица. "Шокирани сме от атаката в нашия град. Мислите ни са с жертвите и техните семейства, както и всички граждани на Барселона", гласеше съобщение в профила на Блаугранас в "Туитър".

Днешната тренировка на каталунците започна с минута мълчание в памет на жертвите от последната нощ.

Другият отбор от града "Еспаньол" също изказа съболезнования за загиналите и вдъхна кураж на пострадалите.

Голямата звезда на "Барселона" Лионел Меси написа, че е отвратен от случилото се: "Искам да кажа, че съм напълно отвратен от всички подобни актове на насилие през последната година. Ние няма да се предадем. Онези от нас, които искат да живеят в мирен свят без омраза, в който уважението и толерантността формират основата на нашето съжителство, са много повече", написа петкратният носител на Златната топка.

Големият съперник "Реал" (Мадрид) се обедини с каталунците, изразявайки подкрепата си към всички жители на каталунската столица. Това направи и Кристиано Роналдо.

"Разтревожен съм от новините за случилото се в Барселона. Близките и приятелите на всички жертви имат моята пълна подкрепа и солидарност", написа португалецът.

Съболезнования изпратиха футболни клубове и играчи от цяла Европа, а социалната мрежа "Туитър" се напълни със снимки на Барселона, придружени с черна лента.

Подобно нещо направиха носителят на 15 титли от Големия шлем Рафаел Надал, роденият в Барселона бивш колоездач Хоаким Родригес, както и председателят на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах.

"Атаката над Барселона е атака и над олимпийските ценности. Ние тъжим, заедно с всички пострадали и техните семейства. Това е терор над домакина на Игрите през 1992 г.", каза Бах в съобщение на МОК.

Испанската футболна федерация проведе извънредно заседание заради атаката в Барселона, която е точно преди първия кръг за новия сезон в Примера дивисион. Въпреки информациите, че мачовете от уикенда могат да бъдат отложени, те ще се играят.

Сезонът в Примера започва тази вечер, а "Барселона" е домакин на "Бетис". За срещата на "Камп Ноу" ще бъдат взети допълнителни мерки за сигурност.

Срещите от първия кръг ще започнат с минута мълчание в памет на жертвите, а всички футболисти ще носят черни ленти.

Дневник