България ще бъде домакин на два турнира от новия формат на Световната лига по волейбол през 2018 г. От следващия сезон надпреварата ще се казва Нова волейболна лига, като в нея ще участват 16 отбора и всеки тим ще играе по веднъж с останалите 15.

България ще приеме турнири от втората и четвъртата седмица на лигата. От 1 до 3 юни възпитаниците на Пламен Константинов ще срещнат Австралия, Русия и Сърбия, а от 15 до 17 юни националите ще играят срещу Франция, Канада и Бразилия.

Българският национален отбор ще пътува до Китай, Япония и Иран за другите три турнира от Нова волейболна лига. Азиатското турне за тима в надпреварата започва от 25 до 27 май, където ще играе с Китай, Аржентина и САЩ. От 8 до 10 юни националите ни ще се изправят срещу Япония, Италия и Полша, а в последната седмица от 22 до 24 юни те ще срещнат Иран, Германия и Южна Корея.

Форматът на Нова волейболна лига предвижда 12 отбора да запазят мястото си в надпреварата в следващите шест години. Това са Бразилия, Италия, САЩ, Китай, Сърбия, Франция, Аржентина, Иран, Полша, Германия, Япония и Русия.

Българският национален отбор има сигурно място в елита само догодина. Съставът е заедно с Австралия, Канада и Южна Корея в групата на т.нар. "Претенденти". Участието на най-високо ниво в следващите сезони ще се определя от мястото в крайното класиране след всеки сезон.

Междувременно възпитаниците на Пламен Константинов ще изиграят още две контроли преди европейското първенство в Полша. Националите ще се изправят срещу клубния отбор на селекционера си "Локомотив" (Новосибирск) днес и утре в Двореца на културата и спорта във Варна.

Българите ще проведат последното си занимание в морската столица в понеделник, като във вторник ще отпътуват за Полша. Европейският шампионат започва на 24 август в четвъртък и ще продължи до 3 септември. Националите са в една група с Русия, Испания и Словения. 

Мачовете на България от Нова волейболна лига през 2018 г.:


Първи уикенд (25-27 май)

Група 2 - домакин Китай: САЩ, Китай, Аржентина, България;

Втори уикенд (1-3 юни)
Група 5 - домакин БЪЛГАРИЯ: България, Австралия, Русия, Сърбия;

Трети уикенд (8-10 юни):
Група 10 - домакин Япония: Италия, Япония, България, Полша;
 
Четвърти уикенд (15-17 юни):
Група 16 - домакин БЪЛГАРИЯ: България, Франция, Канада, Бразилия.
 
Пети уикенд (22-24 юни):
Група 19 - домакин Иран: Иран, Германия, България, Южна Корея;
 
Дневник