Българският треньор по борба Симеон Щерев е преустановил работата си с женския национален отбор на Азербайджан, пише БТА. Медиите в Баку твърдят, че специалистът е напуснал поста си заради финансови проблеми на местната федерация.

Щерев стана треньор на мъжкия национален отбор по борба на Азербайджан през 2013 г., а година по-късно започна да води женския. Българинът напуска дамския тим на страната седмица преди световното първенство, което ще се проведе от 21 до 26 август в Париж.

Щерев беше дългогодишен треньор на националния отбор на България, с който спечели десетки отличия. Специалистът беше личен треньор на най-добрата ни състезателка Станка Златева, но заедно с целия си щаб беше уволнен след олимпийските игри през 2012 г.

Златева беше най-добре представилият се български спортист в Лондон, като спечели сребърен медал за втори пореден път след Пекин 2008. Петкратната световна шампиона, която прекрати кариерата си в началото на 2016 г., беше единствената с отличие от националния отбор по борба и един от двамата българи с медал заедно с боксьора Тервел Пулев.

Уволнението на Щерев доведе до нападки между него и българската федерация по борба. Специалистът обвини президента на федерацията Валентин Йорданов, че "затрива" спорта и си е измил ръцете с уволнението на всички национални треньори.

 Дневник