Григор Димитров постигна безапелационна победа срещу японеца Юичи Сугита и се класира за полуфиналите на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Синсинати. Българският тенисист даде само три гейма на съперника и имаше нужда от едва 52 минути за успеха с 6:2, 6:1.

Димитров достигна до финалната четворка в Синсинати за втора поредна година. В опит да се класира за първия си финал в сериите "Мастърс" той ще се изправи срещу победителя от американския сблъсък между Джон Иснър и Джарен Доналдсън.

Българинът записа втора победа от два мача срещу Сугита. През 2016 г. той измъкна изключително драматичен успех над японеца с 5:7, 7:6 (5), 6:4 в първия кръг на мастърса в Торонто, което даде начало на възхода му през последната година.

Този път Димитров изнесе скоростна лекция на 28-годишния Сугита, който заема 46-ото място в световната ранглиста, който никога не беше стигал толкова напред в голям турнир.

Японецът спечели само 26 от разиграните 82 точки и нито веднъж не стигна до точка за пробив. Той нямаше никакъв отговор срещу сервиса на Димитров, който в този двубой работеше отлично.

Българският тенисист вкара 68% първи сервис, загуби едва две от 25-те точки (92%), когато първото му подаване влизаше, и само три от 12-те разигравания при втори сервис. Той завърши с шест аса и нито една двойна грешка. В същото време световният №11 стигна до шест възможности за пробив и реализира четири от тях.

Димитров започна мача със сервис гейм на нула, веднага след което проби от първия опит. С доста усилия Сугита измъкна следващите си две подавания, но нов пробив на Димитров в осмия гейм сложи край на сета.

Във втората част българинът беше още по-убедителен. Той спечели първите две подавания на Сугита и набързо поведе с 5:0. Японецът сложи край на серията от седем поредни гейма в полза на българина, но при свой сервис Димитров имаше нужда от минута, за да приключи двубоя.

По-рано Рафаел Надал и Ник Кириос излязоха победители от двата осминафинала от горната половина, които дъждът не позволи да се изиграят в четвъртък.

Испанецът, който от понеделник ще бъде №1 в света, имаше много труден първи сет срещу своя сънародник Алберт Рамос. Носителят на 15 титли от Големия шлем обаче стигна до тайбрек, който спечели категорично със 7:1, а във втората част нямаше проблеми и се наложи с 6:2.

Далеч по-тежка беше задачата на Кириос, който мина през три сета срещу хърватския гигант Иво Карлович. Австралиецът загуби първия сет и беше на две точки от загубата в тайбрека на втория, но направи обрат и спечели с 4:6, 7:6 (6), 6:3 след два часа игра.

Надал и Кириос ще трябва да изиграят още един мач тази вечер. Те се изправят един срещу друг, а победителят от двубоя ще се изправи срещу Доминик Тийм или Давид Ферер в битка за място на финала.

Дневник