С хеттрик на влезлия като резерва Жуниор Мапуку "Левски" победи "Пирин" с 3:0 като гост. Сините постигнаха втори пореден успех под ръководството на Делио Роси след 2:0 срещу "Дунав" у дома в предишния кръг.

"Левски" и "Пирин" изиграха изключително предпазлив мач, в който реалните възможности за гол се брояха на пръстите на едната ръка. Сините не създадоха нито едно чисто положение от игрова ситуация до 74-ата минута, но още с първото успяха да открият резултата. В рамките на следващите шест минути се стигна до червен картон за "Пирин" и второ попадение на Мапуку, а в добавеното време конгоанецът оформи своя хеттрик.

"Левски" записа трети успех от пет мача и събра десет точки, с които се изравни с ЦСКА и "Лудогорец" на вторто място. "Черно море" остава лидер с 14 точки, след като по-рано днес победи "Ботев" (Пловдив) и продължава без загуба след първите си шест двубоя.

"Пирин", който не отправи нито един точен удар в мача с "Левски", записа трето поражение за сезона. Тимът на Милен Радуканов заема 11-а позиция с пет точки.

Първото подобие на опасност дойде в 22-ата минута пред вратата на "Левски". Станислав Костов получи добро подаване в наказателното поле, но отправи изключително неточен удар под натиска на Давид Яблонски.

В 27-ата минута "Левски" създаде най-добрата възможност за гол през първото полувреме. Жорди Гомес достави хубаво центриране от корнер към близката греда, където Яблонски надскочи прекия си пазач, но от границата на вратарското поле прати топката с глава над вратата.

С тези две положения се изчерпа всичко по-интересно пред двамата вратари, на които така и не им се наложи да правят спасяване. Габриел Обертан опитваше да бъде най-активен в състава на "Левски" и няколко пъти се измъкваше на фланга, но след това центриранията му не намираха съотборник.

През второто полувреме двата отбора продължиха да играят предпазливо. Десет минути след почивката Делио Роси потърси промяна с включването на Жуниор Мапуку вместо Серджиу Буш, но след влизането си конгоанецът рядко имаше досег с топката

След спокойни първи 25 минути, в които се стигна единствено до два съвсем безопасни удара на Роман Прохазка и Антонио Вутов, "Пирин" получи златна възможност да поведе. Анти Рениа беше изведен зад защитата на "Левски", но ударът му по диагонала премина доста встрани.

Само четири минути по-късно "Левски" стигна до гол с първата си качествена атака в двубоя. Сините се възползваха, че "Пирин" беше с десет души, и пробиха отбраната на съперника през зоната на Юлиян Попев, който бе излязъл да получи медицинска помощ.

Обертан размени двойно подаване с Цветкович, след което успя да догони топката на ъгловото флагче. Последва техничен извеждащ пас към Вутов, който проби и от аутлинията върна към Мапуку, а конгоанецът по много красив начин насочи топката с пета във вратата.

Не бяха изминали и три минути от гола, когато "Пиирн" получи съкрушителен втори удар. Румен Сандев фаулира Обертан, който се откъсваше очи в очи с вратаря Макенджиев, и главният съдия Николай Йорданов нямаше друг избор, освен да покаже директен червен картон на бранителя на "Пирин".

В 80-ата минута "Левски" реши мача с втори гол. Жорди Гомес пусна извеждащ пас от дълбочина, а Мапуку стартира от централната линия и остана сам срещу Макенджиев. Конгоанецът напредна и отблизо хладнокръвно прати топката в близкия ъгъл.

В добавеното време на мача Мапуку отново беше изведен сам срещу вратаря, успя да го заобиколи и прати топката в мрежата със силен удар под гредата.

Дневник