Григор Димитров ще се изправи срещу американския гигант Джон Иснър в полуфиналите на турнира от сериите "Мастърс" в Синсинати. Мачът е втори в програмата на централния корт и ще започне около 21.00 ч. българско време.

Преди това трябва да се изиграе първият полуфинал при жените, който ще противопостави световната №1 Каролина Плишкова и шампионката от "Уимбълдън" Гарбине Мугуруса. Чехкинята и испанката излизат на корта в 19.00 часа.

Димитров стигна до финалната четворка в Синсинати за втора поредна година, след като записа безапелационна победа срещу японеца Юичи Сугита. Иснър измъкна труден успех със 7:6 (4), 7:5 срещу сънародника си Джаред Доналдсън, който участваше с "уайлд кард" в надпреварата.

Димитров ще опита да се класира за финал в сериите "Мастърс" за пръв път в своята кариера. Това ще бъде четвърто участие на българина в полуфинал на втората по сила категория турнири след Големия шлем.

Преди година в Синсинати той отстъпи драматично пред бъдещия шампион Марин Чилич - 6:4, 3:6, 5:7. Другите му два полуфинала бяха през 2014 г. - в Рим, където загуби от Рафаел Надал (2:6, 2:6), и в Торонто, където беше спрян от Жо-Вилфред Цонга (4:6, 3:6).

Иснър има далеч по-голям опит в тази фаза на турнирите от сериите "Мастърс". Това ще бъде неговият девети полуфинал. В три от досегашните осем случая той успя да стигне до финала - в Индиън Уелс през 2012 г., в Синсинати през 2013 г. и в Париж през 2016 г.

Димитров и Иснър имат един двубой помежду си до момента. Те се срещнаха във втория кръг на мастърса в Маями през 2015 г. когато 211-сантиметровият американец спечели със 7:6 (2), 6:2.

Българинът остана най-високо класираният тенисист в Синсинати, след като тази нощ участието си приключиха водачът в основната схема Рафаел Надал и поставеният под №3 Доминик Тийм. ;

Надал, който от понеделник отново ще бъде №1 в света, загуби тежко от Ник Кириос. Срещата продължи само 80 минути, а 22-годишният австралиец се наложи с 6:2, 7:5. И за двамата това беше втори двубой за деня, след като предишния ден дъждът не позволи да се изиграят мачовете им от осминафиналите.

Надал имаше доста труден първи сет срещу своя сънародник Алберт Рамос. Носителят на 15 титли от Големия шлем обаче стигна до тайбрек, който спечели категорично със 7:1, а във втората част нямаше проблеми - 6:2.

Далеч по-тежка беше задачата на Кириос, който мина през три сета срещу хърватския гигант Иво Карлович. Австралиецът загуби първия сет и беше на две точки от загубата в тайбрека на втория, но направи обрат и спечели с 4:6, 7:6 (6), 6:3.

Няколко часа по-късно Надал и Кириос се върнаха на централния корт. Австралиецът се оказа доста по-свеж от съперника и започна ударно мача - два пробива в първите две подавания на испанеца и аванс от 4:0. Само след 25 минути игра първият сет беше в историята.

Във втората част шампионът в Синсинати от 2013 г. успя да стабилизира играта си. Той спечели убедително първите си две подавания, а след това стигна до първия си шанс за пробив. Кириос обаче се спаси и веднага след това проби.

Австралиецът затвърди предимството си, за да повее с 4:2. При 5:3 той стигна до два поредни мачбола при сервис на Надал. Испанецът не само се измъкна от тежката ситуация, а в следващия гейм отрази трети мачбол и успя да върне пробива в последния възможен момент.

Надал обаче продължи да прави прекалено много грешки и не се възползва от момента.

Той допусна пробив на нула, а Кириос не пропусна втората си възможност да сервира за спечелването на мача.

Тийм също беше категорично надигран от Давид Ферер. Испанският ветеран спечели с 6:3, 6:3 само за 76 минути и не позволи на 23-годишния австриец да стигне до първия си мастърс полуфинал на твърди кортове.

Кириос ще участва на полуфинал в сериите "Мастърс" за трети път в кариерата си след турнирите в Маями през 2016 и 2017 г. Тази година той загуби в епичен мач срещу Роджър Федерер - 6:7 (9), 7:6 (9), 6:7 (5), а година по-рано отстъпи срещу Кей Нишикори с 3:6, 5:7.

Ферер е единственият от продължаващите напред в Синсинати, който е печелил титла от сериите "Мастърс" - в Париж през 2012 г. 35-годишният испанец ще запише своя 18-и мастърс полуфинал, като в досегашните 17 има седем победи и десет загуби.

Програмата за деня

Каролина Плишкова - Гарбине Мугуруса (от 19.00 ч.)
Григор Димитров - Джон Иснър (не преди 21.00 ч.)
Симона Халеп Слоун Стивънс (не преди 23.00 ч.)
Ник Кириос - Давид Ферер (не преди 2.00 ч.)

Дневник