Третата голяма колоездачна обиколка за годината - испанската "Вуелта", започва днес във френския град Ним. Основният въпрос е дали Крис Фрум ще постигне историческия дубъл от победи в "Тур дьо Франс" и "Вуелта" в една година, към който се е прицелил.

От 1995 г., когато Обиколката на Испания беше преместена през август и септември, никой не го е правил. А последният, който спечели две поредни големи обиколки в една година, беше Марко Пантани - "Джиро д'Италия" и "Тур дьо Франс" през 1998 г.

В отсъствието на шампиона от Джирото Том Дюмулен и миналогодишния победител Найро Кинтана, най-сериозен съперник на Фрум ще бъде Винченцо Нибали. Алберто Контадор също се надява на успех в последното състезание в кариерата си.

Състезанието започна със скандал, след като местният любимец и олимпийски шампион от Пекин 2008 Самуел Санчес даде положителна проба за хормон на растежа.

Къде ще бъде решена обиколката

Състезанието започва с 13.7-километрото отборно бягане по часовник, което ще доведе до разлики, които обаче едва ли ще се окажат решаващи. "Скай" могат да ударят първи по някои от преките си съперници.

Първите сериозни разлики могат да се получат в петия етап. Той завършва на краткото изкачване Ермита Санта Лусия (3.4 км с 9.7% среден наклон), като последните 400 метра са с убийствените 21%.

Последните два етапа от първата седмица също ще очертаят генералното класиране. Осмият етап завършва с 3-километрово спускане след известната височина Шорет де Кати (5 км с 9% среден наклон), а следващият ден чака 4-километра с 9.1% среден наклон и 21% максимален на Алто де Пюг Йоренка.

Втората седмица е почти изцяло планинска, но основните действия ще са в 15-ия етап, който е преди втория почивен ден. Тогава колоната завършва на Сиера Невада – 2510 метра височина. Две височини от първа категория и една от Специална са събрани в 60 километра.

Решителната седмица започва с 40.2 км бягане по часовник, което ще бъде плюс за Крис Фрум и мъка за съперниците му. Още на следващия ден обаче в 17-ия етап колоездачите ще катерят височината Мачукос (7.2 км с 8.7% среден наклон), на която на моменти наклонът достига до 26%, а пътят е много тесен.
И ако до този момент няма разлики в класирането, последният шанс за битка е на бруталната височина Англиру (12.5 км с 9.8% среден наклон).


Фрум срещу традицията и физическите възможности

Мотивацията на Фрум не може да бъде поставяна под въпрос, но не е ясно дали дубъл – Тур-"Вуелта" в една година е възможен от физическа гледна точка, особено с толкова трудни профили и на двете обиколки.

За последно колоездач е печелил две поредни обиколки през вече далечната 1998 г., когато Марко Пантани завоюва Джирото и Тура.

"Доста по-свеж съм от предните години, идеята за 2017 г. беше да вляза в Тура с по-малко състезания преди това и мисля, че се получи. Обиколката на Испания винаги е непредвидима, а с толкова много етапи на височини всичко може да се случи", каза Фрум.

Той обаче изрази задоволство, че най-накрая профилът му пасва, с толкова дълъг индивидуален часовник, какъвто липсваше в последните години.

Отборът му "Скай" също идва с всичко най-добро, което е на разположение в този момент. При положение, че Микел Ланда, Герант Томас, Васил Кириенка (тримата караха Джиро и Тур) и Михал Квятковски (готви се за световното първенство) не могат да участват, Фрум пак има до себе си силни катерачи. Воут Пулс, който впечатли много през 2015 и 2016 г., ще бъде дясната му ръка. Ветеранът Микел Ниеве, който 11 пъти в 13 участия на големи обиколки е влизал в Топ 20 пак е готов да помага на лидера си. В състава е и Диего Роза, който впечатли в Обиколката на Италия.

"Скай" имат и няколко универсални бойци като Джани Москон и Давид Лопес, и макар да не са със своя А-отбор, отново изглеждат като най-силния състав.

Контадор обеща шоу при лебедовата си песен

Ако има колоездач, който никога не бива да бъде отписван, то това без съмнение е Алберто Контадор. На прага на своята 35-годишнина, катерачът от Пинто реши най-накрая да прибере пистолетите и да каже край.

С три победи в домашната си "Вуелта" (2008, 2012 и 2014), Контадор познава това състезание по-добре от всеки друг. И макар вече да не е на нивото от най-силните си години, винаги може да направи състезанието интересно.

"Прибирам пистолетите, но те са излъскани за един последен изстрел", пошегува се Контадор, заигравайки се с прякора си Пистолета. "Тук съм, за да се боря и да се забавлявам, искам да запомня последното ми състезезание".

А когато Контадор обещае шоу, това значи само едно – атака и пак атака.

Този път той има и балансиран отбор зад гърба си. За последен път с него ще бъде верният му лейтенант Хесус Ернандес (също се отказва), както и Джарлисон Пантано. "Трек" имат на разположение още двама силни катерачи в лицето на Жулиен Бернар и Питър Стетина.

Нибали и Ару - италианска афера

Цяла Италия също в момента гледа към Испания, защото двете звезди от Ботуша Винченцо Нибали и Фабио Ару най-накрая ще се състезават един срещу друг. Двамата дълго време бяха съотборници в "Астана", като Ару минава за чирак на Нибали.

Дългоочакваната битка помежду им в Джирото не се състоя, затова сега двамата си дават среща в Испания. Нибали (2010) и Ару (2015) са последните двама италиански победители и не крият амбициите си да добавят по още един успех в биографиите си.

Вече на почти 33 години Акулата от Месина идва свеж в Испания след третото си място в Джирото. Нибали е считан за основен съперник на Фрум, именно поради факта, че не участваше в Тура.

Отборът му "Бахрейн Мерида" няма огневата мощ на "Скай", но разполага с някои опитни колоездачи като Франко Пелидзоти, Джовани Висконти и Хавиер Морено, които обичат "Вуелта".


Ару все още минава в категорията на младите и е неизвестна за "Вуелта". Въпреки победата си през 2015 г. катерачът от Сардиния има какво да доказва. За първи път в кариерата си той ще стартира две големи обиколки една след друга, така че влиза в непознати води.

Освен това от силния състав, който му помогна за победата през 2015 г. (Ланда, Тиралонго, Роза и Каталдо), днес на разположение той има единствено ветерана Луис Леон Санчес. В тима е и младата надежда Мигел Анхел Лопес, който е резервна опция, ако Ару не е в топ форма.

Най-непредсказуемото състезание през годината

Много пъти "Вуелта" е състезанието, което ражда новите звезди на колоезденето. Най-добрите многоетапници днес изгряха именно по шосетата на Испания. Фрум впечатли през 2011 г., Нибали и Ару пък спечелиха първите си победи именно на "Вуелта".

И сега не липсват състезатели, които са готови да поднесат голямата изненада, нищо че не влизат в сметките.

Може би най-интересен състав има "Орика". Австралийският състав разполага с близнаците Адам и Саймън Йейтс (седми в Тура, победител за бялата фланелка), които ще карат заедно в голяма обиколка за първи път от 2015 г. насам, както и с миналогодишния трети Естебан Чавес.

"Как ще се справим с лидерството ли? Това е въпрос, на който ще отговорим на шосето", закани се Чавес.

В категорията на аутсайдерите, способни на изненада влизат още Ромен Барде и Доменико Поцовиво (двамата от AG2R), Илнур Закарин ("Катюша"), Давид де ла Крус и Боб Юнгелс ("Куикстеп"), Стивън Краусвайк и Джордж Бенет (двамата от "Лото Йъмбо") и Рафал Майка от "Бора" (трети от 2015 г.).

Не с един състезател, а с целия си отбор пък "Мовистар" може да направи състезанието интересно. Испанският тим е без звездите си Найро Кинтана и Алехандро Валверде, но има на разположение много талантливите Марк Солер, Рубен Фернандес и Ричард Карапас, както и опитните катерачи Дани Морено и Карлос Бетанкур.

Дневник