Григор Димитров се изправя тази вечер срещу австралиеца Ник Кириос във финала на турнира от сериите "Мастърс 1000" в Синсинати. И за двамата това ще бъде възможност да спечелят най-голямата титла в професионалната си кариерата.

Двубоят между 26-годишния българин и 22-годишния австралиец е втори в програмата на централния корт и ще стартира не преди 23.00 ч. българско време. В 21.00 ч. започва финалът в женската надпревара между Гарбине Мугуруса и Симона Халеп. 

Димитров и Кириос достигат за пръв път до финал в мастърс турнир, след като досега полуфиналът беше техният таван. В Синсинати те направиха крачка напред след много трудни победи срещу Джон Иснър и Давид Ферер в двубои, преминали през два тайбрека.

Българинът издържа на мощните сервиси на американския гигант и спечели със 7:6 (4), 7:6 (10). В мач, в който също не падна нито един пробив, австралиецът проби испанската стена след 7:6 (3), 7:6 (4).

Димитров и Кириос имат един мач помежду си до момента. Двамата се срещнаха в първия кръг на мастърса в Индиън Уелс през 2015 г., когато българският тенисист измъкна драматична победа със 7:6 (2), 3:6, 7:6 (4).

Днешният финал ще бъде 12-и в кариерата на Димитров. Той ще преследва седмия си трофей след тези в Стокхолм през 2013 г., в Акапулко, Букурещ и "Куинс" през 2014 г. и в Бризбейн и София през 2017 г.

"Това е добра крачка напред за мен. В тура съм от доста време. Мисля, че този финал идва в правилния момент за мен. Оценявам го, защото никога не знаеш колко такива моменти ще имаш. Но за мен по-важното е качеството на тениса, който показвам, особено преди турнир от Големия шлем", каза Димитров след победата над Иснър.

Кириос е на финал за пръв път през този сезон и за пети път в кариерата си. Той спечели три титли в трите си финала през 2016 г. - в Марсилия, Атланта и Токио. Единствената му загуба дойде в първия финал в кариерата му - в Ещорил през 2015 г.

"Григор е страхотен играчи и страхотен човек. Нямам търпение да излезем на корта. Ще опитам да сервирам добре, да играе добър тенис. Ще видим какво ще се случи", заяви австралиецът след успеха над Ферер.

Гласът на букмейкърите

Кириос е фаворит според букмейкърските къщи. Залози за победа на австралийския тенисист се приемат при коефициенти между 1.60 и 1.66. Шансовете на Димитров са оценени между 2.20 и 2.40.

Дневник