Естонецът От Танак спечели рали "Германия", 10-ти кръг от световния шампионат. Пилотът на "Форд" финишира с аванс от 16.4 секунди пред Андреас Микелсен от "Ситроен". Той натрупа солиден аванс в събота и в по време на четирите етапа в неделя нямаше нужда да натиска, а просто да завърши.


Успехът за "М-Спорт" беше пълен, след като световният шампион Себастиен Ожие също се качи на подиума, заемайки третото място. Той удари и конкурента си Тиери Ньовил в последния пауър стейдж. При второто минаване на Санкт Ванделер ланд (12.95 км), при което се даваха допълнително точки на първите петима, Ожие изхвърли белгиеца от петицата.

Със спечелените 17 точки, Ожие излезе еднолично начело в световния шампионат. Преди рали "Германия" той беше с равни точки с пилота на "Хюндай", но сега нанесе голям удар по блегиеца.

Ньовил не взе никакви точки и остава със 160. Заради счупено окачване в събота той отпадна от класирането, а в неделя се върна по системата рали 2.

"Резултатът е много добър за мен, особено за генералното класиране през сезона. Колата беше отлична през целия уикенд, но сметнах, че няма нужда да рискувам излишно", каза Ожие след финала.

Победа в пауър стейджа записа Дани Сордо с другия "Хюндай". Опитният испанец, който също катастрофира по-рано през уикенда, се върна по системата рали 2. Сордо записа 6:17.3 минути, като изпревари само с 0.2 секунди Еусапека Лапи с "Тойота".


Трети в етапа се нареди ветеранът Яри-Мати Латвала. Опитният финландец се ядоса, защото в последния етап мислеше, че е имал спукана гума и заради това оябсни, че не е натискал максимално.

С победата си Танак събра 144 точки в световния шампионат, заемайки третото място. Латвала е четвърти със 123 точки.

Следващият старт за сезона е едва през октомври. Между 6 и 8 октомври пилотите отново ще карат на асфалтово рали - "Каталуня".

Дневник