Белгиецът от "Куикстеп" Ив Лампер спечели втория етап от колоездачната Обиколка на Испания и облече червената фланелка на лидер. Той триумфира със самостоятелна атака в последния километър, за да финишира с минимален аванс пред останалите.

Втори след него завърши съотборникът му Матео Трентин, а трети остана Адам Блайт от "Акваблу".

Етапът от Ним до Груйсан (203 км), койото беше изцяло на френска земя се чакаше с огромен интерес, защото голяма част от него минаваше край морския бряг. Прогнозите бяха за много силни ветрове между 30 и 50 км/ч в час, като цял ден се говореше за образуване на ешелони и разкъсвания на колоната.

Очаванията обаче не се оправдваха и между лидерите настъпиха минимални разлики.

Нетипично за големи обиколки обаче в етапа нямаше откъснала се група. От началото отборите караха с много висока скорост, опасявайки се именно от страничните ветрове. Съставите с претенденти за генералното класиране искаха да са в челото и така не можа да се оформи група от бегълци.

Първото разкъсване стана 75 км преди финала, но то не се оказа решаващо. "Трек" и "Скай" увеличиха скоростта, но нито един от преките им конкуренти нямаше затруднения.

Малко по-късно стана сериозно падане, в което бяха въвлечени няколко състезатели. Хавиер Морено от "Бахрейн Мерида", който трябваше да бъде ключов помощник на Винченцо Нибали слезе от велосипеда.

Както и в Джирото опитният испанец напуска рано състезанието. По време на Обиколката на Италия обаче той беше изхвърлен за удар срещу Диего Роза.

Освен Морено заради контузии не завършиха мароканецът Абдиа от състава на ОАЕ и Михаел Колар от "Бора".

 Най-интересно стана в последните 15 километра, когато отново излезе страничен вятър. Силните отбори се подредиха в челото, а "Скай" увеличи сериозно скоростта. Първото действие беше от Йън Станард, който водеше колоната до 5 км преди финала.

От там щафетата поеха състезателите на "Куикстеп". Специалистите при такива условия Лампер и Трентин веднага увлякоха няколко състезатели със себе си, сред които беше и Нибали.

Италианецът финишира в групата от десетима и успя да върне осем секунди от загубата си от Крис Фрум в отборния часовник. Само на пет секунди след Нибали беше Естебан Чавес от "Орика".

Лидерът на "Скай" финишира на 13 секунди от победителя, заедно с Фабио Ару и Адам Йейтс. Нито един от състезателите с претенции за Топ 10 обаче не допусна да губи повече секунди.

Утре предстои третият етап, който ще доведе до по-сериозни разлики. Колоната ще измине 158 км от Праде до Андора, като са включени две изкачвания от първа и едно от втора категория. Етапът завършва след 4-километрово технично спускане веднага след височината Алто де ла Комея от втора категория.

   Дневник