Винченцо Нибали спечели третия етап от Обиколката на Испания – 158 км от Праде до Андора ла Вея. Звездата на "Бахрейн Мерида" изпревари във финалния спринт Давид де ла Крус от "Куикстеп" и Крис Фрум.

Третото място на Фрум в етапа, както и спечелването на три допълнителни секунди в междинния спринт, му позволиха да облече червената фланелка на лидер в състезанието. Британецът води с две секунди пред Де ла Крус и състезателите на BMC Николас Роуч и Тиджей Ван Гардърен.

"Етапът беше мнго тежък и въобще не мислех, че ще спечеля. На последната височина имах проблеми, защото беше много горещо, а и "Скай" наложиха много здраво темпо. Работих много здраво, за да стигна до успеха", каза 32-годишният италианец.

Акулата каза, че Фрум се намира в отлична форма и очаква още по-солидни действия от него в следващите етапи.

Третият етап предложи близо 4000 метра разлика във височините и три сериозни изкачвания – две от първа и едно от втора категория. Именно на втората височина от първа категория Кол де ла Рабаса стана интересно, като състезалите на "Скай" наложиха по-високо темпо. Те елиминираха един по един някои от помощниците в другите отбори, а основната група се разтегли много.

Крис Фрум се възползва от това и на междинния спринт, който беше между последните две изкачвания премина първи, спечелвайки три секунди бонификация.

На последната височина Алто де ла Комея колоездачите на "Скай" влязоха с много висока скорост и това хвана неподготвени доста от съперниците им. Диего Роза наложи високо темпо и предаде щафетата на Джани Москон. Италианецът с прякор Трактора подкара толкова здраво, че елиминира дори и някои от съотборниците си като Воут Пулс.

Проблем имаше и Нибали, който изостана с двамата лидери на BMC Роуч и Ван Гардърен.

Седем километра преди финала Фрум атакува от основната група и обедини действия с Естебан Чавес от "Орика". Двойката се превърна в четворка, с идването на Фабио Ару и Ромен Барде в спускането, а в последния километър всички фаворити се събраха.

Акулата от Месина изненада всички с мощно ускорение 350 метра преди края и премина пръв през финалната линия.

Големият губещ в етапа се оказа Алберто Контадор. Ел Пистолеро финишира на 2.33 минути след Нибали и се сбогува с надеждите си за добро представяне. Заедно с него пристигна и Рафал Майка от "Бора".

Близо минута в генералното класиране загуби и Илнур Закарин от "Катюша". На 1.14 пристигна и друг кандидат за Топ 10 Стивън Краусвайк от "Лото Йъмбо".

След три етапа първите шестима са събрани в 11 секунди. Като Нибали на 10 и Естебан Чавес на 11 секунди допълват Топ 6.

Сред челните 11 "Орика" има трима състезатели, като близнаците Йейтс изостават на 39 и 48 секунди.

Утре е четвъртият етап – 198 км от Ескалдес до Тарагона, който дава отличен шанс на малкото спринтьори в колоната или на откъснала се група.

Дневник