Уейн Рууни отбеляза своя гол №200 във Висшата лига, а "Манчестър сити" и "Евертън" не излъчиха победител в последния двубой от втория кръг. Нападателят на "карамелите" откри резултата през първото полувреме, но с човек по-малко "гражданите" успяха да изравнят чрез резервата Рахим Стърлинг в 82-ата минута.

Двата отбора завършиха 1:1 на "Етихад" и през миналия сезон, а "Евертън" пропусна възможността да запише първа победа на този стадион от седем години насам. Тимът на Роналд Куман подходи прекалено предпазливо и след почивката изцяло се концентрира върху опазването на крехкия си аванс.

Гостите от Ливърпул бяха наказани за твърде дефанзивната си стратегия, а в края можеха дори да загубят двубоя. Те също останаха в намален състав, но все пак успяха да издържат на мощния финален натиск на домакините.

"Сити" и "Евертън" събраха по четири точки от първите си два мача. Със същия актив са още "Ливърпул", "Уотфорд" и "Саутхемптън".

"Манчестър юнайтед", "Уест бромич" и новакът "Хъдърсфийлд" са единствените отбори с максимален актив, както и единствените, които все още не са допуснали гол.

Мачът на "Етихад" очаквано премина с продължително владеене на топката от "Сити", докато "Евертън" чакаше своите шансове на контраатака. След безидейна игра в атака в първата половина на полувремето "гражданите" стигнаха до три страхотни възможности да открият резултата.

В 26-ата минута Джордан Пикфорд спаси силен удар на Николас Отаменди, а топката попадна в Серхио Агуеро. Аржентинецът обаче пропиля възможността за добавка с лош опит за прехвърлящ удар, който беше изчистен от Фил Джагиелка.

В 33-ата минута Кевин де Бройне изведе Агуеро в отлична позиция. Голмайсторът на "Сити" обаче се забави твърде дълго с нанасянето на удар, опита да финтира Ягиелка и капитанът на "Евертън" изби топката от краката му.

Половин минути по-късно Агуеро пусна страхотен извеждащ пас с външен фалц към Давид Силва. Испанецът овладя добре и веднага стреля, но силният му шут се отби в страничната греда.

В ответната атака "Евертън" откри резултата с първия си точен удар в мача. Лерой Сане сбърка край тъчлинията, Холгейт му отне топката и напредна до наказателното поле. Последва подаване към Калвърт-Люин, който хитро прибра топката, подаде по земя към непокрития Рууни и нападателят на "карамелите" с едно докосване я изпрати в мрежата.

Най-добрият реализатор в историята на английския национален отбор и "Манчестър юнайтед" стана вторият играч, достигнал границата от 200 гола, след Алън Шиърър (260).

Рууни, който това лято се завърна в "Евертън" след 13 години на "Олд трафорд", се разписа във втори пореден двубой. В първия кръг на сезона 32-годишният англичанин донесе победата с 1:0 срещу "Стоук сити".

В 44-ата минута ситуацията за "Манчестър сити" стана още по-тежка. Кайл Уокър получи малко пресилен втори жълт картон за удар с лакът срещу Калвърт-Люин и "гражданите" трябваше да доиграят мача с десет души.

Въпреки че беше в намален състав, през второто полувреме тимът на Пеп Гуардиола показа много по-добра игра. Дълго време "Евертън" се отбраняваше солидно и не допускаше големи опасности пред Пикфорд.

Натискът на домакините обаче ставаше все по-силен, а влизането в игра на Стърлинг, Данило и Бернанрдо Силва внесе желания от Гуардиола импулс.

В последния четвърт час играчите на "Сити" се настаниха трайно пред наказателното поле на "Евертън" и усилията им дадоха резултат. Холгейт направи лошо изчистване с глава при центриране отдясно и прати топката на крака на Стърлинг, който с мощен удар от воле от точката на дузпата не остави шансове на Пикфорд.

В добавеното време на мача "гражданите" можеха дори да спечелят, но Дейви Клаасен запази равенството, след като по страхотен начин пресече подаване към измъкналия се сам на далечната греда Стърлинг.

"Евертън" също доигра мача в намален състав, след като в 88-ата минута и Морган Шнайдерлен видя за втори път жълтия картон.

Дневник