Пилотът на "Ферари" Кими Райконен подписа нов едногодишен договор с тима, съобщиха от Маранаело. Финландският ветеран, чийто настоящ контракт изтичаше в края на сезона, ще продължи да кара за Скудерията до края на 2018 г.

"Тимът съобщава, че постигна договорка за удължаване на партньорството с Кими Райконен. Пилотът ще продължи да кара за нас и през 2018 г.", гласи официално съобщение от Маранело.

Райконен е последният пилот, който спечели световната титла с "Ферари". Това се случи в първия му сезон за Скудерията – 2007. Тогава финландецът завърши със 110 точки, изпреварвайки с една двамата пилоти на "Макларън" Фернандо Алонсо и Люис Хамилтън.

Ледения остана във "Ферари" до 2009 г., като в края на същата година напусна Формула 1 и се отдаде на кариера в други надпревари.

След два пълни сезона в Световния рали шампионат и една година в НАСКАР финландецът се завърна във Формула 1. През 2012 г. караше за "Лотус", с който спечели две победи и се качи на подиума 15 пъти.

От 2014 г. Ледения отново е част от "Ферари", но в ролята на втори пилот – първо след Фернандо Алонсо, а сега след Себастиан Фетел.

В Скудерията считат Райконен за много полезен отборен играч, както и пилот, който работи по развитието на болида. Въпреки че няма победа вече в 88 поредни състезания, от тима запазват вяра в него.

През този сезон Райконен вече прояви отборен дух, като в Монако беше принуден да пропусне Фетел, независимо че стартира от полпозишън, а в Унгария трябваше да задържа двамата пилоти на "Мерцедес" зад себе си.

Райконен, който се състезава в шампионата от 2001 г., е пети във вечната ранглиста на пилотите с най-много стартове във Формула 1 – 263. От действащите пилоти повече от него имат само Алонсо (282) и Дженсън Бътън с 306 (в момента е резервен пилот на "Макларън").

За 15 сезона във Формула 1 финландецът има 20 победи, 88 качвания на подиума, 45 най-бързи обиколки, 17 пъти е стартирал от полпозишън и е спечелил 1476 точки.

В следващите седмици се очаква "Ферари" да подпише нов договор и със Себастиан Фетел.

Дневник