"Ювентус", "Барселона", "Ливърпул" и "Спортинг" (Лисабон). "Реал" (Мадрид), "Пари сен жермен", "Тотнъм" и "Селтик". Това са само две от потенциалните "групи на смъртта" в Шампионската лига.

Тази вечер в 19.00 ч. в Монако ще се тегли жребият за груповата фаза на най-силния клубен турнир, а разпределението на отборите по урни предвещава страхотни сблъсъци.

Откакто първа урна е резервирана за шампионите на осемте страни с най-висок национален коефициент, голяма част от фаворитите попадат във втора. Третата също събира някои големи имена на континента, а от четвъртата дебнат опасни съперници.

Присъствието на цели три испански отбора във втора урна, по два английски във втора и трета, както и два италиански в трета е предпоставка за оформянето на поне две много тежки групи.

Този сезон в турнира ще участват 12 отбора, които са ставали европейски шампиони.

Това са рекордьорът "Реал" (Мадрид), "Байерн", "Челси", "Ювентус", "Бенфика", "Барселона", "Борусия" (Дортмунд), "Порто", "Манчестър юнайтед", "Ливърпул", "Селтик" и "Фейенорд".

Девет от тях са печелили турнира след трансформирането му в Шампионска лига през 1992 г.

Дебютантите в груповата фаза на турнира са два - "Лайпциг", който спечели сребърните медали при първото си участие в Бундеслигата, и шампионът на Азербайджан "Карабах", който при петия пореден опит успя да преодолее квалификциите.

Жребият тази вечер има едно ограничение - два отбора от една и съща футболна асоциация не могат да попаднат в една група.

Първите два отбора от осемте групи се класират за осминафиналите на турнира, а завършилите на трето място ще продължат европейското си участие в директните елиминации на Лига Европа.

Тази вечер в Монако освен тегленето на жребия ще се състои и церемонията по връчването на годишните награди на УЕФА за най-добър футболист и треньор. Ще бъде обявени също най-добрите играчи по постове, както и идеалният отбор на сезона.

Дневник