Българският национален отбор по баскетбол изтегли възможно най-добрия жребий за първата фаза от квалификациите за световното първенство в Китай през 2018 г. Тимът, воден от Любомир Минчев, попадна в група с Чехия, Исландия и Финландия.

Четири отбора ще изиграят по два мача на разменено гостуване. За втората фаза на квалификациите в зона "Европа" ще се класират заелите първите три места. След това се оформят четири групи с по шест отбора, като първите три от всяка се класират за световното първенство.

България започва с домакинство на Финландия на 24 ноември, а три дни по-късно гостува на Исландия. На 22 февруари Любомир Минчев и неговите възпитаници посрещат Чехия, а на 25 февруари им предстои пътуване до Финландия. Последните два мача на националните са на 29 юни с Исландия у дома и на 2 юли в Чехия.


Осемте групи бяха оформени предварително, а тегленият днес жребий трябваше да определи само къде ще попаднат осемте отбора, които минаха през предварителни квалификации - България, Беларус, Швеция, Босна и Херцеговина, Холандия, Австрия, Естония и Косово.

Някои от групите бяха изключително тежки като група А, в която чакаха европейският шампион Испания, Черна гора и Словения. Там попадна съставът на Беларус, който беше заедно с България в предварителните квалификации и загуби двете си срещи с тима на Любомир Минчев.

Другите тежки групи бяха група Е с Франция, Русия и Белгия, група G със Сърбия, Германия и Грузия, група H с Гърция, Израел и Великобритания и група В с Турция, Украйна и Латвия. В тях попаднаха съответно Босна и Херцеговина, Австрия, Естония и Швеция.

Жребият за първата фаза

Група А: Испания, Черна гора, Словения, Беларус;

Група В: Турция, Украйна, Латвия, Швеция;

Група С: Литва, Полша, Унгария, Косово;

Група D: Италия, Хърватия, Румъния, Холандия;

Група Е: Франция, Русия, Белгия, Босна и Херцеговина;

Група F: Чехия, Финландия, Исландия, България;

Група G: Сърбия, Германия, Грузия, Австрия;

Група H: Гърция, Израел, Великобритания, Естония;

Дневник