Голмайсторът на "Реал" (Мадрид) Кристиано Роналдо спечели наградата на УЕФА за футболист на сезона в Европа. Португалецът, който изведе мадридчани до историческа защита на трофея в Шампионска лига, очаквано беше предпочетен пред легендарния вратар на "Ювентус" Джанлуиджи Буфон и звездата на "Барселона" Лионел Меси.

Роналдо печели отличието за рекорден трети път след 2014 и 2016 г. Той изпреварва Лионел Меси, който получи наградата при първото й издания - през 2011 г. както и 2015 г. Другите двама носители на статуетката са Андрес Иниеста (2012 г.) и Франк Рибери (2013 г.).

Роналдо си тръгна с още една награда от гала вечерта на УЕФА - за най-добър нападател през сезона. Той стана голмайстор на Шампионската лига с 12 попадения и се превърна в първия футболист, разписвал се в три европейски финала.

Португалският нападател е рекордьор по брой голове в най-силния клубен турнир - 105, като има девет повече от втория в класацията - Меси, и 34 повече от третия - Раул Гонсалес.

Футболистите на "Реал" си тръгнаха с четири от петте награди тази вечер, след като Серхио Рамос беше избран за най-добър защитник, а Лука Модрич получи приза за най-добър халф.

Конкуренти на испанеца бяха съотборникът му Марсело и Леонардо Бонучи, който това лято премина от "Ювентус" в "Милан" за 42 млн. евро. Хърватинът беше предпочетен пред партньорите си в полузащитата на "Реал" Тони Кроос и Каземиро.
Буфон, който записа впечатляващите осем "сухи", за да помогне на "Ювентус" да стигне до битката за трофея, е номер 1 на вратарския пост. 39-годишният италианец се пребори за отличието с Мануел Нойер ("Байерн") и Ян Облак ("Атлетико").

Легендата на "Рома" Франческо Тоти, който тази година прекрати кариерата си, получи специалната награда на президента на УЕФА.

Dnevnik.bg