България започна със загуба участието си на европейското първенство по волейбол в Полша. Съставът на Пламен Константинов отстъпи с 0:3 (23:25, 20:25, 19:25) на Русия за 97 минути. Най-силно за българския тим се представи Розалин Пенчев, който беше на висота в атаката и често в решаващите моменти поемаше отговорността да завършва.

Пенчев беше най-резултатен в мача с 14 точки, а с 12 завърши Цветан Соколов. Руският тим обаче имаше много по-равномерно разпределение, като четирима завършиха с над осем точки.
Българският тим не можа да повтори успеха си от Световната лига преди два месеца, когато губеше с 0:2, но обърна до 3:2 в Казан.

Двубоят не започна никак добре за България, като разконцентрирана игра на тима позволи на Русия да поведе с 5:2. Пламен Константинов веднага поиска прекъсване, но и то не оказа някакво влияние, след като при първата техническа пауза съперникът водеше с 8:3.

Разликата се задържаше, като България успя да се доближи единствено при 10:12, но мигновено допусна нов спад. При заставането на Максим Михайлов на начален удар Русия отново натрупа комфортен аванс. Едва тогава заработи българската блокада, която с добри изяви на Виктор Йосифов и Георги Братоев съкрати разликата.

България поведе за първи път при 21:20, но не успя да се възползва. Русия бързо си върна водачеството, а след задържана топка на разпределителя Братоев, затвори гейма с 25:23 за 31 минути.

Втората част стартира по абсолютно същия начин, като Русия поведе с 8:4 при първата техническа пауза. Съперникът действаше много умело през центъра, като опитният Волков и Артьом Волвич имаха тотално надмощие над българските състезатели.

Посрещането на българския не беше никак добро, като Николай Пенчев допусна доста грешки, а усилията само на Теодор Салпаров в защита не вършиха работа. Русия контролираше разликата от четири точки в продължение на целия гейм и успя да го спечели с 25:20.

Основната разлика в първите два гейма дойде от изпълненията на начален удар, където руснаците стояха по-добре. Българският беше по-стабилен на атака, но това не успяваше да компенсира слабото посрещане. Много добре игра Розалин Пенчев, като отговорността във важните точки се падаше на него.

Третият гейм беше по-оспорван, като първоначално руснаците отвориха разлика, но с добри изяви в защита България успя да го съкрати, преди да се стигна до първата техническа пауза и 8:6 за съперника.

Съставът на Пламен Константинов успя да обърне и да излезе напред в резултата, но точно тогава дойде едно грешно решение на Братоев. Вместо България да се откъсне, Русия направи три поредни точки и поведе с 16:14 при второто техническо прекъсване.

Това доведе до липса до притеснение в българските волейболисти, които сре пречупиха и загубиха още няколко точки. За сметка на това защитата на Русия се справяше отлично и не позволи никаква изненада. След нови силни изяви на Розалин Пенчев разликата беше съкратена за малко, но руснаците се справиха и затвориха гейма с 25:19, с което и мача.

Победата направи Русия фаворит за първото място в групата. То ще донесе на състава директно класиране за четвъртфиналите, докато вторите и третите играят плейофи.

Следващият мач на България от груповата фаза е срещу Испания в събота от 21.30 часа.

Dnevnik.bg