Българският хокеист Томислав Георгиев подписа едногодишен договор с "Уитби фюри" във водещата младежка лига в САЩ и Канада - Онтарио (OJHL). С това талантът направи нова крачка към мечтата си да стигне до НХЛ.

"Цяло лято бях в Канада, за да мога да вдигна нивото и да се преборя за място в отбора. Трябваше да чакам Канадската федерация да ме одобри, за да мога да подпиша с този отбор. Тъй като не съм канадец или американец, това е много дълъг процес и изисква търпение и планиране", заяви Георгиев.

"Фактът, че съм първият българин, играл на такова ниво точно тук - в меката на хокея, ме мотивира още повече, тъй като знам колко талантливи хокеисти имаме", продължи той.

Треньор на Георгиев ще е Роб Пиърсън - изтеглен под номер 12 в драфта на НХЛ през 1989 година и с 269 мача с екипите на "Торонто мейпъл лийвс", "Сейнт Луис блус" и "Вашингтон кепитълс".

Юношата на "Славия" е в Канада от четири години, където завършва хокейната академия в Онтарио. В момента е студент в Технологичния университет в Онтарио.

"Гордея се с това постижение, но смятам, че това е само началото и сега ще трябва да тренирам още по-здраво, за да мога да достигна следващото ниво - NCAA университетската лига в САЩ."

"Мечтата ми е да се преборя за стипендия и да играя четири години университетски хокей, докато в същото време получавам образование. Образованието и хокеят за мен са еднакво важни, тъй като една травма може да сложи край на хокейните ми мечти, но нищо не може да ми отнеме добрата диплома", добави Георгиев.

Дневник