България остана без представител при жените в турнир от Големия шлем за пръв път от над 20 години насам. Виктория Томова беше последната надежда да продължи серията от български участия в основна схема на надпреварите от Шлема, но отпадна в последния кръг на квалификациите зa US Open.

22-годишната българка загуби от холандката Лесли Керкхов в оспорвана битка, завършила 3:6, 6:4, 3:6. Двубоят продължи 117 минути и премина през 12 пробива. Българката реализира пет от своите девет шанса за пробива, а 25-годишната холандката оползотвори седем от 14-те си възможности в подаванията на съперничката.

Томова вкара 70% от първите си сервиси, но спечели само 47 от 92-те точки, които бяха разиграни в сервис геймовете й. Керкхов вкара 63% от първите си подавания и записа пет аса срещу осем двойни грешки, но втората ракета на България не успя да се възползва.

Томова губи в последния кръг на квалификациите за втора поредна година. През 2016 г., когато за пръв път игра в турнир от Големия шлем, тя победи поставената под №3 в пресявките Тамира Пашек и рускинята Екатерина Александрова, преди да отстъпи пред Монсерат Гонсалес от Парагвай в директната битка за място в основната схема.

Българската тенисистка стигна до последния кръг на квалификациите и в тазгодишния Australian Open. Тя победи сръбкинята Ивана Йорович и японката Хироки Кувата, преди да бъде спряна от друга представителка на Япония - Ери Хозуми.

Другите й две участия в пресявките на турнирите от Големия шлем - на "Ролан Гарос" и "Уимбълдън", завършиха със загуби в първия кръг.

За последно нямаше българска тенисистка в основна схема в състезания от голямата четворка на Australian Open през 1997 г.

Сесил Каратанчева беше другата българка, която участваше в квалификациите на тазгодишния US Open, но отпадна във втория кръг. Цветана Пиронкова, която имаше впечатляваща серия от 47 поредни участия в основна схема на турнирите от Големия шлем, се отказа от надпреварата заради контузия.

Дневник