Волейболните национали спечелиха първата си победа на европейското първенство в Полша. Българският състав стигна до 3:0 (25:15, 28:26, 25:21) срещу Испания във втората си среща.

Воденият от Пламен Константинов отбор премина през различни състояния и емоции, но съумя да изпълни основната си задача.

В другата среща в група С Русия победи с 3:0 (27:25, 30:28, 25:22) Словения. "Сборная" е начело с шест точки и почти сигурно ще спечели първото място и ще се класира директно за четвъртфиналите. В следващия си мач България ще спори със Словения за втората позиция, която би трябвало да осигури по-лек съперник в осминафинала. В момента двата състава са с по три точки.

България игра много силно гейм и половина, в които държеше развоя под пълен контрол. Само за първата част капитанът Виктор Йосифов и съотборниците му направиха забележителните осем блокади, като постигнаха 67% успеваемост и 14 точки в нападение. Това отведе състава до 25:15.

Доброто настроение се пренесе във втория гейм, в който България поведе с 9:3. За това време блокадите продължиха да спират испанските атаки.

Постепенно се получи спад в представянето на българския отбор и съперникът се доближи на точка при 12:11. След 19:16 испанците направиха серия от пет поредни точки и това донесе напрежение в лагера на България, а след бурна реакция Константинов получи жълт картон.

Испанците имаха няколко възможности за спечелване на гейма, но грешки в атака не им позволиха. С много усилия България успя да приключи частта при 28:26.

Въпреки това колебанията продължиха и Константинов направи няколко смени. Едва след гонене в резултата до средата на третия гейм България намери отново ритъма си и натрупа преднина, за да спечели, без да си усложнява повече мача.

Цветан Соколов стана най-резултатен с 18 точки, а Николай Николов добави 16.

Дневник