Крис Фрум спечели деветия етап в Обиколката на Испания и увеличи преднината си в генералното класиране. Лидерът на "Скай" беше прекалено добър за конкурентите си и финишира първи в етапа от Ориуела до Кумбре дел Сол (174 км).

На четири секунди след него финишира Естебан Чавес ("Орика"), а на пет канадецът от "Канъндел" Майкъл Уудс.

Много колоездачи имаха интерес да влязат в ранното откъсване, преследвайки етапен успех, но активната езда на основната група не остави шанс на бегълците. "Канъндел" контролираше етапа почти през цялото време, а в последните километри най-добра организация показаха състезателите на "Скай".

Диего Роза и Джани Москон редуцираха групата по стръмните склонове на Ла Пуиг, а решителна роля изигра ветеранът Микел Ниеве. Баският катерач даде много дълга смяна, като остави за Крис Фрум лесната задача да атакува в последния стръмен километър на височината Кумбре дел Сол (от испански Върха на слънцето).

Англичанинът беше последван от Алберто Контадор, но ускорението му не остави шанс на другите лидери. В последните 200 метра Естебан Чавес и Майкъл Уудс се доближиха до носителя на червеното трико, но последва нова атака, която ги отказа.

След етапния успех, който е общо четвърти за него във "Вуелта", Фрум има аванс от 36 секунди пред Чавес в генералното класиране. Третият Николас Роуч (BMC) е вече на 1.05 минути, а Топ 5 допълват Винченцо Нибали на 1.17 и Тиджей Ван Гардърен (BMC) на 1.27 минути.

Утре е първият почивен ден в тазгодишната "Вуелта", а предстоящата втора седмица на състезанието може да се окаже решаваща, като колоездачите тепърва навлизат във високите планини с дълги изкачвания.

Дневник