"Ливърпул" спечели безапелационно най-интересния мач от третия кръг на Висшата лига срещу "Арсенал". Мърсисайдци бяха безпощадни на своя "Анфийлд", а резултатът 4:0 е най-малкото, с което се отърваха хората на Арсен Венгер.

"Артилеристите" играха без никаква агресия и желание, като единствено добрите изяви на вратаря Петър Чех спасиха лондончани от още по-голям срам.

Роберто Фирмино изведе "Ливърпул" напред още в 16-ата минута след асистенция на Джо Гомез. До почивката точен беше и Садио Мане, който наказа "артилеристите" след контраатака. В 57-ата минута Мохамед Салах направи резултата 3:0, а крайното 4:0 оформи Дани Стъридж 13 минути преди края.

"Анфийлд" за пореден път се доказа като кошмарно място за гостуване за лондончани. Четири от техните осем загуби във Висшата лига, с четири гола или повече гола, са именно на стадиона на "Ливърпул".


Още преди двубоя имаше любопитна смяна, но не футболист, а на съдисйкия състав. Реферът Мартин Аткинсън, който трябваше да ръководи двубоя се оплака от проблеми с гърба и беше заменен от Крей Поусън, а позицията на четвърти арбитър зае Майк Джоунс.

"Артилеристите" започнаха в схема с трима бранители, като още от самото начало се видя, че "Ливърпул" знае отлично как да се възползва от нейните неодстатъци. Хората на Юрген Клоп започнаха агресивно и оказаха типичния за "Анфийлд" домакински натиск, който буквално остави "Арсенал" без дъх.

До 10-ата минута домакините можеха да водят с 2:0, като първо Емре Джан се включи отлично, но ударът му с глава излезе в аут, а после Петър Чех направи забележително спасяване срещу Салах.

Египтянинът получи много хубав пас от Джака, успоредно на голлинията, но чешкият страж подложи тялото си на пътя топката. Между тези две положения "Арсенал" имаше един шанс чрез Дани Уелбек, но завършекът му беше лош, след слабо първо докосване. Точно тази ситуация остана и последна за гостите, които действаха много слабо.


"Ливърпул" целенасочено търсеше пространствата оставени между халф-бековете и централните защитници и много успешно пробиваха именно от там. Футболистите на Юрген Клоп бяха безапелационни в борбата за първа топка и постоянно бяха поне с един или двама повече, където беше топката.

"Арсенал" от своя страна преливаше изключително бавно и не показа никакво движение. Двойката Гранит Джака и Аарън Рамзи изгуби борбата в центъра и остави тройката защитници без никаква помощ.

В 17-ата минута логичното се случи и "Ливърпул" откри. Джака изгуби лесно топката, тя беше центрирана от фланга, а защитата проспа включването на Фирмино от втора позиция. Бразилският нападател се извиси и с глава засече за 1:0.


Секунди по-късно домаините като по чудо не удвоиха след елементарна грешка на Йозил. Халфът обработи бавно топката, Хендерсън му я отне и стреля, но мерникът му изневери.

До 30-ата минута надмощието на домакините беше още по-жестоко. Червените имаха шест удара, от които три точни срещу само един за "Арсенал", който мина много далеч от вратата на Кариус.

Вялата игра на "Арсенал" продължи и непосредствено преди почивката тимът на Венгер вече изоставаше с два гола. "Артилеристите за пореден път сами подканиха съперника да ги атакува. След статични положение "Ливърпул" действаше добре в защита и изби топката, и само с пет подавания я пренесе до наказателното поле на Чех.

Садио Мане нахлу на скорост отляво, финтирайки Холдинг и фалцов удар по диагонала удвои за червените.

След паузата Венгер потърси някаква промяна, като извади Аарън Рамзи и пусна Франсис Коклен на терена. "Арсенал" премина да играе в схема с четирима бранители, но и това не даде резултат.

В 57-ата минута интригата в двубоя окончателно приключи след нова детинска грешка на "Арсенал". Гостите изпълниха корнер, който беше избит с леко от Хендерсън, Бейерин беше последен в защитата на "артилеристите", но много дълбоко в половината на червените. Той тръгна да спира топката, която му беше открадната от Салах.

Египтянинът направи близо 60-метров спринт и с хладнокръвен завършек плъзна топката покрай Чех – 3:0.

Червените показаха забележителна скорост, като само 12 секунди след изпълнението на корнера, Салах вече беше отбелязал в мрежата на гостите.

С поведението си на терена "Арсенал" по нищо не изглеждаше като отбор, който ще промени нещо от миналия сезон и ще опита да се върне в Топ 4 или да се намеси в битката за титлата. "Артилеристите" играха още по-слабо и от двубоя със "Стоук", който загубиха преди седмица.


Ходовете на Венгер с пускане на Лаказет и Жиру приличаха повече на отчаяни действия, като единствено първия стигна до шут, но той беше неточен.

За сметка на това наказателната акция на мърсисайдци продължи с четвърти гол. Негов автор стана Дани Стъридж в 77-ата минута, само три след като се появи от резервната скамейка. Англичанинът засече центриране на Мане с глава.

"Арсенал" изигра един от най-слабите си мачове за последните сезони и не отправи нито един точен удар към вратата. Това се случи за първи път от почи три години (5 октомври срещу "Челси").

Съставите
"Ливърпул": Кариус, Гомез, Матип, Морено, Джан (83 Груич), Хендерсън (к), Вайналдум, Салах, Фирмино (80 Милнър), Мане (74 Стъридж)
Менижър: Юрген Клоп

"Арсенал": Чех, Холдинг, Косчелни, Монреал, Окслейд-Чембърлейн (62 Лаказет), Рамзи (46 Коклен), Джака, Бейерин, Йозил, Санчес (62 Жиру), Уелбек
Мениджър: Арсен Венгер

Дневник