Григор Димитров е четвърти сред фаворитите на букмейкърите за титлата от US Open. Последният за годината турнир от Големия шлем започва тази вечер, а шансовете за триумф на българския тенисист са оценени между 15.00 и 19.00. Със същия коефициент е и шампионът от 2014 г. Марин Чилич.

Роджър Федерер, който преследва трета титла от Големия шлем за годината след Australian Open и "Уимбълдън", е големият фаворит на букмейкърите и специалистите. Залози за успех на 36-годишния швейцарец се приемат при коефициенти между 2.60 и 2.80.

Световният номер 1 Рафаел Надал е втори с коефициенти между 4.00 и 4.75. След шампиона от 2010 и 2013 г. се нарежда Александър Зверев. Шансовете на 20-годишния германецът, който тази година спечели две титли от сериите "Мастърс 1000" - в Рим и Монреал, са оценени между 5.50 и 6.50.

След Димитров и Чилич е поставен Ник Кириос, който беше съперник на българина във финала на мастърса в Синсинати. Залози за титла на австралиеца се приемат при коефициенти между 17.00 и 21.00 в различните букмейкърски къщи.

Челната десетка на фаворитите се допълва от австриеца Доминик Тийм, аржентинеца Хуан Мартин дел Потро, французина Жо-Вилфред Цонга и американеца Джон Иснър.

Шестима от първите осем сред фаворитите на букмейкърите - Федерер, Надал, Димитров, Кириос, Тийм и Дел Потро, попаднаха в горната половина на схемата.

Димитров попадна в потока на Надал, като среща между двамата е възможна в четвъртфиналите. Българинът е поставен под №7 в последния за годината турнира от Големия шлем.

В първия кръг шампионът от мастърса в Синсинати ще се изправи срещу преминалия през квалификациите Вацлав Шафранек. За чешкия тенисист, който заема 210-ото място в световната ранглиста, това ще е дебют в турнирите от Големия шлем.

При успех срещу Шафранек Димитров ще срещне във втория кръг победителя от мача между руснака Андрей Рубльов и представителя на Великобритания Аляж Бедене.

"Григор демонстрира чудесен тенис първо на Australian Open, а сега и в Синсинати. Предстоящият US Open е чудесна възможност за него. Очевидно е, че играта му се разви много през тази година и сега, в отсъствието на някои от най-големите, той има много добри шансове да стигне до финалната фаза на турнира", коментира носителят на седем титли от Големия шлем Матс Виландер.

Експертът на "Евроспорт" за турнирите от голямата четворка обаче не вярва в шансовете на българина да спечели титлата в Ню Йорк. Една от основните причина според него е, че Димитров попадна в далеч по-тежката горна половина. "Не вярвам, че Григор може да победи последователно Надал, Федерер и Зверев", каза още шведът.

Участието на българския тенисист в Ню Йорк ще започне във вторник вечерта. Мачът му с Шафранек е последен в програмата за втория ден на третия по големина корт - Grandstand. Очаква се двубоят да стартира около полунощ българско време.

Преди това на този корт ще се изиграят три мача. Поставеният под №6 Доминик Тийм и Алекс де Минор от Австралия откриват програмата в 18.00 ч. българско време, а след това има два мача от женския турнир - Южени Бушар срещу Евгения Родина и Светлана Кузнецова срещу Маркета Вондроушова.

В днешния първи ден на турнира ще се изиграят мачовете от долната половина и при мъжете, и при жените. На кортовете във "Флашинг медоус" ще излязат Зверев, Чилич, Цонга и Иснър в мъжката надпревара, а най-очакваният мач за деня е сблъсъкът между световната номер 2 Симона Халеп и Мария Шарапова.

Dnevnik.bg