Българските волейболисти победиха с 3:0 (25:22, 28:26, 25:17) Словения в третата си среща от европейското първенство. С успеха си състезателите, водени от Пламен Константинов, заеха второто място в група С.

Капитанът Виктор Йосифов и съотборниците му изпълниха плана минимум и се класираха за фазата на преките елиминации. Победителят в групата Русия се класира директно за четвъртфиналите, а България и Словения ще трябва да минат през осминафиналните плейофи.

Съперникът на българският отбор ще е третият в група А, където с три победи първото място зае Сърбия. Трети ще е някой между домакина Полша, Финландия и Естония. Осминафиналите са в сряда, като мачът на България ще е в Краков. При успех националите ще играят със Сърбия в спора за влизане в полуфиналите.

България имаше превъзходство във всички елементи срещу Словения, като единствено колебанията в отделни моменти и големият брой грешки позволиха на съперника да стои близо в резултата в първите два гейма. Воденият от Константинов отбор направи 12 блокади срещу три на словенците, постигна 54% успеваемост в нападение срещу едва 34% на съперника, а директните точки от начален удар бяха седем срещу три.

Статистиката показва и 33 грешки за българския отбор срещу 15 на словенците.

Най-резултатен в мача с 21 точки стана диагоналът Цветан Соколов (66% в атака). Николай Пенчев и Николай Николов добавиха по десет. За Словения нито един състезател не завърши с двуцифрен актив.

Мачът започна оспорвано, но постепенно България поведе. Около 20-ата точка съставът натрупа добра преднина и само леко отпускане в края позволи на сребърните медалисти от Евроволей 2015 да се доближат, но без да застрашат спечелването на гейма.

Във втората част Словения дръпна с 8:5, но още до второто техническо прекъсване българите направиха обрат за 16:14. Последва гонене в резултата и нова серия грешки в лагера на Пламен Константинов. Надлъгването завърши с успех за България при 28:26 след две добри изяви на Николай Николов.

Той и съотборниците му имаха пълно превъзходство в третия гейм и заслужено спечелиха с 25:17, което им отвори вратите към възможността да очакват по-лек съперник в следващия кръг.

Дневник

 

 

!