Григор Димитров излиза срещу чешкия квалификант Вацлав Шафранек в първия си мач от US Open. Българският тенисист се впуска в последния за годината турнир от Големия шлем с увереност и добро настроение след титлата от мастърса в Синсинати.

Димитров, който е четвърти сред фаворитите за триумф в Ню Йорк, ще играе късно тази вечер, като мачът е не по-рано от 23.00 часа. За 210-ия в света Шафранек това ще е дебют в турнирите от Големия шлем.

До момента двамата не са играли помежду си.

При успех срещу Шафранек Димитров ще срещне във втория кръг победителя от мача между руснака Андрей Рубльов и представителя на Великобритания Аляж Бедене. Българинът попадна в потока на Рафаел Надал, като евентуална среща между двамата е възможна в четвъртфиналите.

"Григор показа чудесен тенис първо на Australian Open, а сега и в Синсинати. Предстоящият US Open е чудесна възможност за него. Очевидно е, че играта му се разви много през тази година и сега, в отсъствието на някои от най-големите, той има много добри шансове да стигне до финалната фаза на турнира", коментира носителят на седем титли от Големия шлем и анализатор на "Евроспорт" Матс Виландер.

След титлата в Синсинати треньорът на Димитров - Даниел Валверду, заяви, че българинът има възможност за голямо развитие. Според венецуелеца предизвикателството пред българина е да намери баланса, за да може по-често да има седмици като предишната.

"Не става дума само за тази седмица, трябва да продължим да надграждаме и да вървим напред. Григор успя да изиграе много на брой качествени седмици през последната година. Последните няколко месеца не бяха добри, но той се труди страшно много, за да може отново да играе силно и започва да го прави. Но още е далеч от най-добрия си тенис", каза Валверду.

Най-доброто представяне на Димитров на US Open е достигането до четвъртия кръг - направи го през 2014 и 2016 г.

Дневник