"Ливърпул" потвърди рекордния за клуба трансфер на Наби Кейта. 22-годишният полузащитник на "Лайпциг" ще се присъедини към мърсисайдци следващото лято, когато влиза в действие клаузата за откупуване в договора му с германския вицешампион.

Откупната цена на гвинейския национал е 48 милиона паунда. "Ливърпул" ще плати на "Лайпциг" и бонус за това, че си осигурява подписа на играча предсрочно. Сумата не беше обявена официално, а в английските медии също липса информация.

Договорът на Кейта с "Ливърпул" ще е за пет години, като влиза в сила от 1 юли 2018 г. Мениджърът Юрген Клоп и ръководството на клуба положиха големи усилия да го привлекат още това лято. Те отправиха две оферти, втората от които за около 70 млн. паунда, но получиха отказ.
Кейта ще е най-скъпата покупка в историята на "Ливърпул". Това лято червените взеха Мохамед Салах от "Рома" за 34 млн. паунда и се доближиха на 1 милион от рекордния трансфер на Анди Керъл от "Нюкасъл" през януари 2011 г.

"Щастлив съм, че беше постигната договорка, която ще ми позволи да се присъединя към "Ливърпул" следващото лято. Много съм развълнуван, че ще стана част от този проект", заяви Кейта пред официалния сайт на мърсисайдци.


Гвинейският национал отбеляза осем гола в 31 мача в Бундеслигата през миналия сезон. Той имаше огромна заслуга за сребърните медали, които "Лайцпиг" спечели още при първото си участие в елита на германския футбол.

"След като всичко около бъдещето ми беше решено, сега мога да се фокусирам върху това да помогна на "Лайпциг" да постигне страхотни неща през този сезон", каза още 22-годишният полузащитник.

Дневник