Една победа и две загуби. Това е крайният резултат от българското участие на световното първенство по бокс за мъже в Хамбург. България беше представена от двама състезатели в леките категории - Даниел Асенов и Стефан Иванов, като нито един от тях не успя да стигна до четвъртфиналите.

В понеделник вечерта Асенов, който е действащият и двукратен европейският шампион в категория до 52 кг, стартира директно от втория кръг. 20-годишният боксьор загуби с 2:3 съдийски гласа срещу шампиона на Азия Ясурбек Латипов.

Двубоят беше много равностоен, като нито един от двамата не успя да вземе явно предимство. Реферите дадоха предпочитанията си за боксьора от Узбекистан, който е сребърен медалист от световното в Алмати през 2013 г. и бронзов от Баку 2011 - 29:27, 27:29, 28:28, 28:28, 29:27 (двете равенства са с разменени преференции).

"Направих всичко, което се искаше от мен. Понякога дори и това не е достатъчно. Благодаря на всички българи за подкрепата", написа Асенов в страницата си във "Фейсбук" след края на двубоя.

В категория до 56 кг Иванов постигна победа с 5:0 съдийски гласа срещу Жерсон Силва Роча от Кабо Верде в първия кръг. Във втория българският боксьор отстъпи със същия резултат срещу шампиона на Азия и поставен под №2 в схемата Дзяуей Джан от Китай.

Дневник