Защитаващата титлата си Анжелик Кербер отпадна още в първия кръг на US Open след тежка загуба. Германката отстъпи с 3:6, 1:6 от Наоми Осака под покрития централен корт в Ню Йорк.

Японската тинейджърка изигра много силен мач и спечели след малко повече от час. Тя записа първата си победа срещу тенисистка от топ 10 на световната ранглиста.

Кербер стана едва втората шампионка от Откритото първенство на САЩ, която отпада още в първия кръг в годината, в която защитава титлата си. Осака направи 22 печеливши удара срещу девет на германката и допусна по-малко непредизвикани грешки - 17 срещу 23.

Шампионката от 2016 г. пропусна възможност за пробив в петия гейм. След това Осака направи решителна крачка, като проби за 5:3. Японката прояви увереност в следващия гейм, когато сервираше за спечелването на сета - тя изоставаше с 15:40, но съумя да се защити и постигна целта си.

Във втория Осака реализира пробив още в първия гейм и до края не остави никакви шансове на бившата водачка в световната ранглиста.

Единственият светъл лъч за Кербер във втория сет беше третият гейм, в който тя спечели на нула. В останалите шест японката беше по-добра и стигна до убедителната победа.

Преди година в третия кръг на US Open Осака водеше с 5:1 срещу Мадисън Кийс в решителния сет, но допусна обрат и загуби. "За мен това (победата срещу Кербер) означава много, особено след предишната ми поява тук. Този корт не ми донесе добри спомени, но се надявам, че сега това ще се промени."

Японката добави, че при 4:1 се е сетила за развоя на мача с Кийс и е успяла да се съсредоточи.

Водачката в световната ранглиста Каролина Плишкова се класира за втория кръг. Чехкинята победи с 6:2, 6:1 полякинята Магда Линет.

Плишкова имаше и трудности, но успя да отрази девет от десетте точки за пробив на съперничката си. Тя постигна осем аса, което ѝ помогна по пътя към успеха.

Дневник