Спортистите, спечелили медали от най-голямото спортно събитие за глухи хора - Дефлимпикс (Deaflympics), няма да получават пожизнени месечни премии. Това е една от промените в проектозакона за физическото възпитание и спорта, който днес беше одобрен от правителството и предложен за приемане от Народното събрание.

Новият закон предвижда пожизнени премии да получават само медалисти от олимпийски и параолимпийски игри. Право на такива премии ще имат също личните треньори на олимпийски медалисти, ако са били ангажирани със съответния спортист за срок не по-малък от четири години, и ако са придобили право на пенсия за осигурителен стаж и възраст по смисъла на кодекса за социално осигуряване.

Пожизнени премии ще се полагат и на старши треньорите на сборните отбори, спечелили медал от олимпийски игри. При тях също важи условието за придобито право на пенсия за осигурителен стаж и възраст, както и да са участвали в подготовката на отбора в поне един пълен олимпийски цикъл.

Както и досега, отпускането на премия ще се извършва след одобрение от Българския олимпийски комитет. Стойността на премиите също се запазва - три минимални работи за златен медал, 90% от три минимални заплати за сребърен и 80% от три минимални заплати за бронзов.

При треньорите на олимпийските медалисти премията ще е в размер на една минимална заплата, независимо от броя на спортистите, които са декларирали лицето като свой личен треньор.

От 1 януари 2013 г. (по времето на Свилен Нейков като спортен министър) в сила влиза изменение в закона за спорта, според което право на месечна премия имат "олимпийски медалисти от игрите за глухи Дефлимпикс и от параолимпийските игри, прекратили активната си състезателна дейности".

Първоначално единадесет носители на медали от най-големия спортен форум за глухи получават одобрение за пожизнени месечни премии. Впоследствие екипът на Кралев спира парите на шестима и продължава да изплаща премии само на петимата, които са медалисти след 2001 г.

През юли носителите на медали от игрите Дефлимпикс преди 2001 г. излязоха на протест срещу министерството заради отказани и спрени премии. Те обвиниха Кралев в дискриминация и неуважително отношение към глухите спортисти.

Министерството от своя страна твърдеше, че изцяло спазва законите и оправдава спрените и отказани премии с факта, че наименованието Дефлимпикс (Deaflympics) е разрешено от МОК през 2001 г. И твърди, че именно това е причината в закона изрично да е посочено "игрите за глухи Дефлимпикс".

В предишната поправка в проектозакона текстът беше променен, като беше посочено, че право на пожизнени премии имат "олимпийски медалисти, включително и медалисти от игрите за глухи Дефлимпикс и от параолимпийски игри, прекратили активната си състезателна дейност".

Това обаче по никакъв начин не решаваше казуса, защото единствено се уточняваше, че носителите на отличия от Дефлимпикс и параолимпиадите не са олимпийски медалисти.

Затова Министерството на младежта и спорта е направило нова поправка и в одобрения днес последен вариант на проектозакона премиите за глухи спортисти изцяло отпаднаха.

Dnevnik.bg