Носителката на пет титли от Големия шлем Мария Шарапова премина през още една здрава битка по пътя към третия кръг на US Open. След като на старта елиминира световната №2 Симона Халеп след 2.44 часа игра, във втория си мач рускинята имаше нужда от 2.20 часа, за да се справи със съпротивата на унгарката Тимеа Бабош.

Шарапова загуби първия сет, но направи обрат и спечели с 6:7 (4), 6:4, 6:1. Бившата №1, за която това е първо участие в турнир от Големия шлем от Australian Open 2016, записа първи успех в първия си мач срещу 59-ата в световната ранглиста Бабош.

Първият сет беше много оспорван и драматичен, а Шарапова успя цели три пъти успя да навакса пробив пасив. В третия случай Бабош дори сервираше за сета при 6:5, но рускинята се спаси в последния възможен момент и стигна до тайбрек. В него обаче унгарката беше по-стабилна, спечели четири от първите пет точки и не изпусна преднината си.

Втората част също предложи страхотна битка на корта. Шарапова реализира ранен пробив и поведе с 2:0, но Бабош отговори с три поредни гейма в своя полза.

Шампионката в Ню Йорк от 2006 г. обаче също записа серия от три последователни гейма и поведе с 5:3. Унгарката намали до 4:5, но рускинята затвори сета с безапелационен сервис гейма на нула.

В решителния третия сет Шарапова имаше тотално надмощие на корта, докато Бабош беше много далеч от играта си в първите две части.

Унгарката беше пробита на нула още в първия гейм, а бившата №1 пое пълен контрол върху ситуацията на корта и спечели сета след само 24 минути игра.

В битка за място на осминафиналите участващата с покана от организаторите Шарапова ще се изправи срещу друга тенисистка с "уайлд кард" - София Кенин. 18-годишната американка преодоля втория кръг след успех с 6:3, 4:6, 7:6 (0) срещу сънародничката си Сакия Викъри.

Шампионката от "Уимбълдън" Гарбине Мугуруса отново нямаше никакви проблеми и стигна до третия кръг в Ню Йорк с лекота. След като на старта разби Варвара Лепченко с 6:0, 6:3, сега испанката беше същи толкова убедителна срещу Инин Дуан - 6:4, 6:0. Следващата й съперничка е Магдалена Рибарикова от Словакия.

Място в третия кръг намери и двукратната шампиона от US Open Винъс Уилямс. 37-годишната американка, която преследва трети финал в турнирите от Големия шлем този сезон, победи французойката Осеан Доден със 7:5, 6:4.

Следващата съперничка на Уилямс е гъркинята Мария Сакари. Победителката от този мач ще спори за място в четвъртфиналите с рускияната Екатерина Макарова или испанката Карла Суарес Наваро. Петра Квитова и Слоус Стивънс също се класираха за третия кръг в Ню Йорк.

Dnevnik.bg