"Ливърпул" обяви трансфера на Алекс Окслейд-Чембърлейн от "Арсенал". 24-годишният футболист премина успешно медицински прегледи и подписа договор за пет години.

Трансферната сума не беше обявена официално, но според Би Би Си и "Скай спортс" "Ливърпул" ще плати 35 милиона паунда. Сумата може да нарасне до 40 милиона със заложените бонуси за брой изиграни мачове.

Окслейд-Чембърлейн, който отказа трансфер в "Челси", за да премине на "Анфийлд", ще получава седмична заплата от 120 хил. паунда. Би Би Си обяви, че английският национал е отказал предложение за нов договор с "Арсенал" срещу 180 хил. паунда на седмица.

"Наистина съм много, много щастлив, че привлякохме Алекс, заяви мениджърът на "Ливърпул" Юрген Клоп. Откакто мина последния мач (4:0 срещу "Арсенал"), чаках с нетърпение да осъществим този трансфер. Беше фантастично, когато разбрах новината, че вече е наш играч."

Германецът сподели, че следи развитието на Окслейд-Чембърлен още от 2014 г., когато "Борусия" (Дортмунд) игра с "Арсенал" в Шампионската лига.

"Алекс влезе като резерва и имаше огромно въздействие върху мача. Той веднага привлече вниманието със своята скорост, енергия и умения с топката. Спечелихме този мач, но в ответния загубихме, а Алекс беше титуляр и игра много силно. Оттогава го следя и когато разбрах, че има възможност да го привлечем, изобщо не се замислих", разказа Клоп.

Oкслейд-Чембърлейн е юноша на "Саутхемптън", където направи и първите си стъпки в мъжкия футбол. След отличен сезон в Първа лига той беше купен от "Арсенал" срещу 15 милиона паунда (с бонусите) през лятото на 2011 г.

Англичанинът, който беше използван на всякакви позиции от Арсен Венгер, изигра 198 мача и вкара 20 гола с екипа на "артилеристите". За националния отбор той има шест попадения в 27 двубоя.

"Въпреки че все още е млад играч, Алекс има огромен опит във Висшата лига, в Шампионската лига и в международния футбол. Той е много, много добър футболист, който има желанието и нагласата да се развива и да става още по-добър, което е страхотно за мен", каза още Клоп.

"Той взе много трудно решение да напусне един велик клуб и да се присъедини към друг велик клуб. Пред него имаше много възможности, но той избра "Ливърпул", така че съм много щастлив", завърши германският треньор.

В същото време "Тотнъм" уреди двама нови футболисти. "Шпорите" привлякоха десния краен бранител на "Пари Сен Жермен" Серж Орие и договориха нападателя на "Суонзи" Фернандо Йоренте.

Котдивоарският защитник подписа петгодишен договор с лондончани. Според Би Би Си "Тотнъм" ще плати трансферната сума от 23 милиона паунда. "Това е едно ново начало за мен. Решен съм да се докажа като истински професионалист - както на терена, така и извън него", заяви Орие, който непрекъснато се забъркваше в скандали в ПСЖ.

Ръководството на "Суонзи" пък е приело офертата на "шпорите" за 32-годишния Йоренте. Според английските медии предложението е на стойност 15 милиона паунда. Интерес към испанеца имаше и "Челси".

Dnevnik.bg