Рекордьорът по титли от Големия шлем Роджър Федерер спечели втора петсетова победа на US Open и се класира за третия кръг. Този път швейцарският тенисист направи обрат за 6:1, 6:7, 4:6, 6:4, 6:2 срещу руснака Михаил Южни.

Другият голям фаворит Рафаел Надал също трябваше да обръща резултата. Испанецът се справи за 4:6, 6:3, 6:2, 6:2 срещу японеца Таро Даниел.

Българинът Григор Димитров приключи участието си в последния турнир от Големия шлем за сезона. Седмият поставен изигра много слаб мач и отпадна след три сета срещу 53-ия в света Андрей Рубльов.

Федерер се справи с предизвикателството, отправено му от Южни. Швейцарецът спечели 80-ата си победа на US Open и е на 18 от рекорда на Джими Конърс. Следващият му съперник ще е Фелисиано Лопес.

Първият сет беше под пълния контрол на петкратния шампион, който дори имаше възможност да спечели на нула. Във втория той се справи след ранен пробив на Южни и направи обрат за 4:2. Руснакът успя да изравни в момента, в който съперникът му сервираше за спечелването на сета, и в тайбрека се наложи със 7:3.

Пробив в петия гейм се оказа достатъчен на Южни да спечели третия сет и да поведе в мача. Постепенно Федерер започна да подобрява резултатите си на втори сервис. Той имаше преднина след ранен пробив в четвъртия сет, когато при 5:3 сервираше за успех в сета, но руснакът проби. Швейцарецът отговори мигновено и с нов пробив направи 2:2.

В решителния пети сет рекордьорът по титли от Големия шлем си върна пълното надмощие в играта. Представянето му на начален удар се подобри значително и това му помогна. След 2:2 той спечели четири поредни гейма и стигна до победата.

В другия очакван мач късен пробив на Даниел му осигури успеха в първия сет. Японецът, който е 121-и в света, проби и в началото на втория, но това послужи като сигнална лампа за Надал.

Испанецът веднага върна пробива и започна обрата си. Той пое контрола над играта и до края на мача не позволи на съперника си да го затрудни.

Дневник