Диего Шварцман поднесе поредната голяма изненада в тазгодишния US Open. Борбеният аржентинец елиминира шампиона от 2014 г. Марин Чилич след победа с 4:6, 7:5, 7:5, 6:4. Taка със сигурност до мача за титлата в Ню Йорк ще достигне тенисист, който никога не е играл финал в турнирите от Големия шлем.

Чилич беше най-високо поставеният тенисист в долната половина на схемата, който достигна до третия кръг. Мнозина предричаха лесен път до финала за хърватина след отпадането на Александър Зверев и Жо-Вифред Цонга. Той обаче не успя да пречупи сърцатия си съперник в своя първи турнир след финала на "Уимбълдън".

Шварцман отново показа непримиримия си дух и желанието да гони всяка една топка. 25-годишният аржентинец беше много стабилен от основната линия и намери отговор срещу всичко, което предложи седмият в световната ранглиста.

За пръв път в своята кариера Шварцман достига до четвъртия кръг в турнирите от Големия шлем. Той имаше само една победа в предишните си три участия в Ню Йорк, а досега само веднъж беше печелил два поредни двубоя в надпреварите от голямата четворка - в тазгодишния "Ролан Гарос", където беше спрян в третия кръг от Новак Джокович.

В спор за място на четвъртфиналите 170-сантиметровият тенисист от Буенос Айрес ще се изправи срещу победителя от мача между французина Лука Пуи и квалификанта Михаил Кукушкин от Казахстан.

С отпадането на Чилич най-високо поставеният играч в долната половина на схемата остава №10 Джон Иснър, който по-късно тази вечер среща №23 Миша Зверев от Германия.

Двубоят между Чилич и Шварцман продължи три часа и 23 минути, като предложи много емоции и изпълнени с драматични моменти сетове. Двамата разиграха общо 284 точки, а аржентинецът спечели 147 от тях.

Мачът започна отлично за Чилич, който реализира пробив в шестия гейм и след серия от три последователни гейма в своя полза взе комфортен аванс от 5:2. Шварцман намали изоставането си и дори върна пробива в последния възможен момент. Още в следващия гейм обаче той се поддаде на напрежението и отново загуби подаването си, което сложи край на първия сет.

Във втората част ролите се размениха. Шварцман нанесе първия удар и поведе с 4:2. При 5:4 той сервираше за изравняване на сетовете, но допусна пробив. Чилич обаче не се възползва от ситуацията. Хърватинът веднага се пропука и при 6:5 Шварцман не пропусна втората си възможност да сервира за сета.

Много завързан и изпълнен с обрати беше и третият сет. Шварцман поведе с 2:0, но Чилич изравни. След това аржентинецът поведе с 4:2, но хърватинът отново изравни. Пробивите продължиха да валят с пълна сила до края.

Шварцман отново спечели подаването на съперника за 5:4, но на свой ред се пропука, сервирайки за победата в третата част.

Аржентинецът обаче реализира четвърти пробив при четвъртия си шанс в сета. Този път той успя да го затвърди и да измъкне третата част.

Шварцман започна по страхотен начин четвъртия сет. Той спечели два от първите четири сервис гейма на Чилич и взе много солиден аванс от 5:2. В този момент обаче аржентинецът се поддаде на напрежението и беше на път да пропилее преднината си.

Сервирайки за мача при 5:2, Шварцман подходи много пасивно и беше пробив. Чилич намали до 4:5, а след това стигна до цели три възможности да върне и втория пробив. Аржентинецът обаче показа характер и обърна гейма, за да постигне най-голямата победа в досегашната си кариера.

За четвъртия кръг се класира и поставеният под №12 Пабло Кареньо Буста. Испанецът победи френския квалификант Никола Маю с 6:3, 6:4, 6:3, а следващият му съперник е Денис Шаповалов.

Канадският тинейджър, който също премина през квалификациите, продължава приказката си от последния месец. 18-годишният тенисист, който игра полуфинал на мастърса в Синсинати, победи Кайл Едмънд след 3:6, 6:3, 6:0, 1:0 и отказване на британеца.

Шаповалов прави своя дебют на US Open, а това е и едва второто му участие в основна схема на турнир от Големия шлем. Първото беше на "Уимбълдън", когато загуби в първия кръг от поляка Йежи Янович.

Dnevnik.bg