Германия запази стопроцентовия си актив в световните футболни квалификации след трудна победа срещу Чехия. Бундестимът се наложи 2:1 при гостуването си в Прага след победен гол на централния защитник Матс Хумелс в 88-ата минута.

Световният шампиони записаха седма победа от седем мача и продължават да водят убедително в група В на пресявките в зона "Европа". Те имат аванс от пет точки пред Северна Ирландия, която се настани още по-комфортно на втората позиция след успех с 3:0 при гостуването на аутсайдера Сан Марино.

Британците събраха 16 точки и три кръга преди края на квалификациите водят с цели седем точки пред Чехия. Норвегия и Азербайджан, които тази вечер окончателно изгубиха шанс за бараж, разделят четвъртото място с по седем точки. Сан Марино е на последната позиция - без спечелена точка и с голова разлика 1:33.


Двубоят в Прага започна по перфектен начин за германските футболисти. Те имаха нужда от 223 секунди, за да открият резултата. Месут Йозил получи огромно пространство в половината на Чехия и с отлично подаване намери Тимо Вернер. Нападателят на "Лайпциг" овладя добре и с второто си докосване прати топката покрай Томаш Вачлик.

Германия доминираше, но не успя да стигне до втори гол и чехите се възползваха, за да изравнят в 78-ата минута. Владимир Дарида вкара прекрасен гол с мощен изстрел извън наказателното поле, който се отби в напречната греда, преди да влети в мрежата.

Бундестимът веднага тръгна в атака и намери начин да измъкне трите точки след чудесно изпълнение от свободен удар. Тони Кроос центрира технично, а Хумелс се пребори с противниковите бранител и отбеляза с майсторски изстрел с глава.

В същото време Англия запази първото място в група F след убедителна, но дошла по-трудно от очакваното победа с 4:0 при гостуването на Малта. Тимът, воден от Гарет Саутгейт, не успя да вкара гол през първото полувреме и водеше само с 1:0 до 85-ата минута.

Хари Кейн откри резултата в 53-ата минута след подаване от съотборника му в "Тотнъм" Деле Али. Левият бек Райън Бертранд удвои в 86-ата минута с изстрел далече изстрел, а другите две попадения паднаха след изтичането на редовното време. Дани Уелбек направи 3:0, а Кейн оформи крайния резултат.

"Трите лъва" събраха 17 точки и запазват преднината си от две точки пред Словакия. Словашките футболисти не допуснаха грешка в преследването на фаворита след минимален успех с 1:0 срещу Словения у дома. Словенците остават с 11 точки, като разделят третата позиция с Шотландия.

Лидерът в група Е Полша претърпя катастрофално поражение с 0:4 при гостуването на Дания. Главният виновник за категоричния успех на датчаните беше полузащитникът на "Тотнъм" Кристиан Ериксен, който изработи първите три гола и сам отбеляза четвъртия.

Полша остава начело в групата с 16 точки, но след първото си поражение от началното на квалификациите вече има само три точки аванс пред Дания и Черна гора. Румъния е на четвърта позиция с девет точки, Армения има шест, а Казахстан е с две.

Дневник