Люис Хамилтън записа името си със златни букви в историята на Формула 1, ставайки пилота с най-много спечелени квалификации. Британецът вече е №1, като за 69-и път в кариерата си ще стартира от първата позиция и вече е пред легендарния Михаел Шумахер.

Хамилтън размаза конкуренцията на "Монца", като времето му накрая беше с повече от секунда по-добро от това на втория Макс Верстапен.

Квалификацията за Гран при на Италия беше изключително драматична и продължи близо четири часа, заради проливен дъжд, който я спря в началото.

Пилотите на "Ферари" претърпяха пълен крах на домашното си трасе, като утре ще стартират от седми и осми. Кими Райконен изпревари колегата си Себастиан Фетел, но пилотите на Скудерията останаха много далеч от конкурентите си за титлата.

Единствената утеха за двамата е, че пилотите на "Ред Бул" са с наказания на стартовата решетка заради смяна на компоненти по задвищващата система. Така Райконен ще потегли пети, а Фетел шести.

На първа редица до Хамилтън ще потегли дебютантът тази година Ланс Строл. Пилотът на "Уилямс" се ориентира добре в променливите условия и изненада много по-опитните си съперници.

Сесията беше спряна 13 минути преди края на първата част на квалификацията след катастрофа на Ромен Грожан. Пилотът на "Хаас" изгуби контрол на старт-финалната права след аквапланинг и се заби в предпазните стени.

"Казах ви, че е прекалено опасно, за да излизаме", каза Грожан по радиото.

Рейс директорът Чарли Уайтинг прецени, че условията не са подходящи да се продължава и на пистата беше развят червен флаг.

След два часа и половина отлагане сесията беше възобновена в 17.40 часа. През това време пилотите бяха принудени да чакат в боксовете. Единствено Хамилтън и Ботас разнообразиха, като се прибраха в моторхоума на "Мерцедес" и поиграха "Плейстейшън", като дори излъчваха на живо в социалната мрежа "Инстаграм".

Освен катастрофилирая по-рано Грожан в първата част отпаднаха пилотите на "Заубер" Паскал Верлайн и Маркус Ериксон, съотборникът на французина в "Хаас" Кевин Магнусен, както и Джолиън Палмър с "Рено".

В челото Хамилтън направи много бързи обиколки, както с гумите за мокър асфалт, така и с интермедиите.Фетел изостана на повече от секунда след него.

Във втория сегмент на сесията условията продължиха да се подобряват, като дори гумите интермедия прегряваха след серия от няколко обиколки.

В началото Фетел даде най-добър резултат, докато Хамилтън имаше някакви проблеми. След минаване в бокса пилотите на "Мерцедес" направиха нова голяма стъпка напред.

Хамилтън даде време със седем десети по-добро от това на съотборника си, докато Фетел беше на 1.5 секунди по-назад. Германецът беше по-бавен дори от Макс Верстапен.

Изненадващо за последната част на квалификацията не се класира Серхио Перес, който остана 11-и. Друга голяма изненада беше Нико Хулкенберг – 12-ти. Освен тях елиминирани бяха Алонсо, Даниил Квят и Сайнц.

За сметка на това сред най-добрите 10 се промуши Щофел Вандорн.

В заключителните 12 минути дъждът отново заваля и предизвика нови проблеми за водещите пилоти. Фетел, Ботас и Хамилтън излязоха на трасето с гуми интермедия, но трябваше обратно да се прибират, за да ги сменят с тези за напълно мокро.

Верстапен даде най-добро време, докато лидерите определено не намираха нужното сцепление. Най-големите проблеми бяха за "Ферари", като температурите в техните гуми спаднаха драстично.

В края на сесията всичко отиваше към двоен успех на "Ред Бул" и изненадващо трето място на Ланс Строл, но в последния момент Хамилтън направи чудовищна обиколка и грабна полпозишъна.

Дневник