Германия е първият финалист на европейското първенство по волейбол, след като победи драматично с 3:2 (24:26, 15:25, 25:18, 27:25, 15:13) Сърбия. Бундестима губеше с 0:2, но след невероятна игра в края успя да си осигури участие в спора за титлата.

Двата отбора изиграха много зрелищен мач за радост на 8336 зрители в "Таурон арена" в Краков. Първият гейм беше много оспорван, като след 32 минути сърбите се наложиха с 26:24.

Те водеха от самото начало, като прединната им беше шест точки при втората техническа пауза, но след това допуснаха леки колебания.

Във втората част предимството на сръбския тим беше още по-осезаемо и тя завърши с категоричното 25:15. Десетминутната пауза след втория гейм обаче сякаш разби ритъма на състава и след това Германия взе инициативата.

Тимът на Андреа Джани започна много по-мотивирано и макар че губеше с 6:8 след първата техническа пауза в третия гейм, повиши много качеството си на игра.

Германците показаха по-здрави нерви и измъкнаха следващите две части с 25:18 и 27:25, за да вкарат полуфинала в тайбрек.

Там, водени от Георг Грозер, германците бяха много стабилни и допуснаха да губят само за миг, когато Сърбия излезе напред с 10:8. Джани взе прекъсване, което донесе резултат и Германия успя да обърне наново до 15:13.

Това е най-големият успех за германския волейбол, който има две четвърти места в началото на 90-те години на миналия век.

Андреа Джани пък се затвърди като много добър треньор и извежда втори различен отбор до финал на европейско първенство. Италианецът спечели сребърните медали със Словения преди две години.

Най-резулатен в мача беше Грозер с 20 точки. За Сърбия 19 отбеляза Урош Ковачевич.

Вторият полуфинал е между Белгия и Русия.

Дневник