Роджър Федерер преодоля проблемите, които имаше от началото на турнира и изигра най-силния си мач на US Оpen до този момент, за да победи Фелисиано Лопес с 6:3, 6:3, 7:5.

Швейцарскит ветеран, който мина през два петсетови сблъсъка до този момент, сега нямаше никакви проблеми в третия кръг. Лопес не успя да го затрудни, а в първия сет Федрер вкара 77% от първия си сервис, което се оказа и ключово.

Той проби съперника при 3:2 в своя полза и до края на сета просто поддържаше разликата. Федерер записа и знаменито постижение, като се нареди на второ място по най-много асове, изпреварвайки досегашния №2 Горан Иванишевич.

Във втория сет Лопес имаше две възможности за пробив, но не успя да се възползва от тях. Това го обезвери и той се предаде лесно.

Най-оспорвано беше в третия сет, когато испанецът успя да се върне от 1:3. Той проби Федерер, за да върне интригата, но силите му не стигнаха за нещо повече от достойно представяне и 5:7.

На осминафиналите швейцарецът ще срещне Филип Колшрайбер. Германецът има 11 загуби от 11 мача с Маестрото.

Доста по-големи проблеми имаше световният №1 Рафаел Надал. Той се нуждаеше от 3.20 часа, за да се справи с Леонардо Майер от Аржентина 6:7 (3), 6:3, 6:1, 6:4.

Първият сет беше много слаб за Надал, който имаше големи проблеми с форхенда си. Наложи се испанецът по-често да търси завършващи удари на бекхенд, което определено не е силното му оръжие. Това показа на Майер, че съперникът му е разколебан. С много упорита работа аржентинецът успя да измъкне първата част, с което и изнерви Надал.

Той продължи да диктува нещата до 2:1 в своя полза във втория сет, когато стигна и до две точки за пробив. Тогава Надал показа гения си, измъквайки частта, а с това се върна и тонуса му.

При 3:3 Матадора измъкна 14-минутен гейм, с което проби съперника си, след което го затвърди и направи нов пробив, за да спечели и сета.

Следващите две части бяха спечелени експресно бързо от Надал и той бързо забрави за проблемите.

"Не бях на ниво и дадох прекалено много възможности за пробив, при това рано в мача. Борих се и мисля, че показах характер, след което подобрих играта си", каза Надал.

Той изтъкна факта, че трябва да подобри форхенда си, който го предаде в мача.
В следващия кръг Надал ще се срещне с Александър Долгополов от Украйна.

Дневник