Люис Хамилтън е новият лидер в световния шампионат на Формула 1 след блестяща победа в състезанието за Гран при на Италия. Пилотът на "Мерцедес" потегли от първа позиция и нито за момент не изпусна лидерството, за да гарантира шестия си успех този сезон и втора поредна след тази в Белгия.

Победата е общо 59-а за Хамилтън в кариерата му, а с нея той изпревари Себастиан Фетел в генералното класиране. Британецът има с три точки повече и за първи път този сезон е начело в подреждането.

Денят беше перфектен за "Мерцедес", след като Валтери Ботас финишира втори, а подиума допълни Фетел. "Ферари" остава без победа на "Монца", като за последно Скудерията спечели през 2010 г. с Фернандо Алонсо.

"Мерцедес" нанесе голям удар на съперниците си от "Ферари", като спечели и двете състезания след едномесечната лятна пауза. По традиция пилотът, който печели на "Спа" и "Монца" става и шампион. В последните осем сезона имаше само две изключения – 2010 и 2012 г., когато Фетел не спечели нито на "Спа", нито на "Монца", но накрая триумфира.

"Колата, която имах този уикенд беше просто перфектна . Всичко за нас се нареди отлично и аз много се радвам. Мощта на "Мерцедес" в момента определено е много по-добра от тази на "Ферари" в момента", каза победителят след финала.

Очакванията на Хамилтън за оспорвано състезание с Фетел на домашната писта на "Ферари" не се сбъднаха, след като британецът беше много по-бърз от всички останали. Той потегли много уверено и единственият момент, в който другите бяха близо до него беше спирането за първия завой.


Хамилтън защити позицията си отлично от потеглилите втори и трети Ланс Строл и Естебан Окон, и след това се изстреля напред. Силен старт направи и Валтери Ботас, който за кратко беше изпреварен от Кими Райконен, но с контраатака на "Параболика" си върна позицията.

След това финландецът изпревари последователно Окон и Строл и зае второто място.

Фетел си проправи път до третото място, но това беше максимумът за него, след като дори и без трафик пред себе си, германецът не успяваше да поддържа темпото на двата болида на "Мерцедес". Той правеше обиколки с няколко десети по-слаби от тези на лидерите.

За лидерите първите влизания в бокса бяха в 32-ата обиколка, като именно Фетел беше повикан първи при своите механици. Без никакви проблеми двамата пилоти на "Мерцедес" спряха в обиколките след него и смениха гумите си с топа "софт".

Хамилтън беше най-бързи и с по-твърдите гуми, като в заключителните обиколки свали сериозно темпото и дистанцията между него и Ботас намаля.

В края на състезанието най-интересно беше около Даниел Рикардо. Австралиецът, който стартира едва 16-и заради наказания за смяна на елементи по задвижващата система имаше най-добрата стратегия. Той остана най-дълго на пистата, а след смяната на гуми беше много бърз.

Рикардо изпревари с чиста скорост Кими Райконен и дори започна да притиска Фетел за третото място. Австралиецът направи най-бързата обиколка в състезанието, като освен това направи няколко много атрактивни изпреварвания.

Успехът на Хамилтън на "Монца" е негов четвърти, с което той се изравни с Нелсон Пикет. Пред британеца единствен е Михаел Шумахер, който има пет успеха на легендарната италианска писта.


С двойната победа "Сребърните стрели" увеличиха аванса си в класирането при конструкторите на 62 точки.

Това беше и последното европейско състезание за сезона. Следващият старт е след две седмици на уличното трасе "Марина бей" в Сингапур.

Дневник