Мигел Анхел Лопес спечели 15-ия етап от колоездачната Обиколка на Испания. Колумбийският състезател на "Астана" беше най-силен в тежкия планински етап и взе втора етапна победа в състезанието. Той финишира за 3:34.51 часа и се изкачи с четири места в генералното класиране – до 6-ата позиция.

Крис Фрум продължава да води, като взе няколко секунди на най-близкия си преследвач Винченцо Нибали и върна преднината си на повече от минута.

Етапът, който беше само 129.4 километра от Алкала ла Реал до обсерваторията на Сиера Невада беше много тежък заради общата денивелация от 3172 метра.

Във финалните 70 км имаше три сериозни изкачвания – две от първа категория Алто де Асаянас (16.3 км със среден наклон от 5.5%) и Алто дел Пурче (8.5 км със среден наклон от 8%), преди да се финишира на изкачването от висша категория Алто Оя де ла Мора от висша. Колоездачите ще завършат на 2490 метра над морското равнище – 19.3 километра и среден наклон от 5.6%.

В началото средната скорост беше много висока, заради многото опити да се формира откъснала се група. "Астана" се опита да контролира етапа от първата височина, но нямаше нужната огнева мощ, затова "Скай" наложи темпо удобно за Фрум.

Решителните действия бяха на височината Алто дел Пурче, където Алберто Контадор атакува. Към него се присъедини Лопес, а двамата направиха разлика повече от минута на "Скай" и Фрум.

Британецът не се паникьоса дори когато Винченцо Нибали също направи опит да се откъсне. Акулата от Месина се държа на около 10-тина метра пред групата на фаворитите, но нямаше свежестта да се откъсне решително и се върна обратно.

Темпото на "Скай" на последната височина беше много силно за всички, с изключение на Лопес. Тимът на Фрум "прибра" обратно Контадор, докато колумбиецът направи ново ускорение, застигна Адам Йейтс и безпроблемно пресече финала първи.

В заключителните метри Илнур Закарин от "Катюша" направи късна атака, която му 11 секунди и шест бонификация, което го изстреля до третото място в генералното класиране.

Лопес доказа, че е най-силния колоездач на втората седмица и вече е пред далеч по-именития си съотборник Фабио Ару. Алберто Контадор опита всичко, но нямаше сили да кара с най-добрите след като беше застигнат, а с това и шансовете му за подиум намаляха.

Фрум караше консервативно, като нямаше свежестта от първата седмица. Британецът обаче остава фаворит №1, още повече че във вторник предстои етап по часовник.

Той е изцяло равнинен и е дълъг 40 км, което дава огромно предимство на Фрум да направи решилна крачка към мечтан дубъл Тур и "Вуелта".

Дневник