Русия е шампион на Евроволей 2017, след като победи в страхотен мач Германия с 3:2 (25:19, 20:25, 25:22, 17:25, 15:13). Сборная се върна на върха след 2013 г. когато отново спечели, но този път титлата дойде много по-трудно.

Руснаците се нуждаеха от 120 минути, за да пречупят германците, а освен това за първи път в турнира изгубиха гейм. Бундестима предложи много мотивирана и приятна игра. Съставът, воден от Андреа Джани се превърна в приятната изненада на турнира.

Италианският специалист изуми всички, като на второ европейско първенство извежда отбор до финала. Преди две години Джани стигна до битката за златото, водейки Словения.

По-опитният отбор на Русия започна много уверено финала, като в момчетата на Андреа Джани си личеше притеснение. Наложи се той да взима прекъсване много равно в мача, за да може да ги успокои. Едва в края на първата част Германия изравни играта и най-вече след заставането на Тобиас Крик на сервис започна да създава проблеми на Сборбная.

Все пак благодарение на взаимодействието Гранкин – Михайлов Русия измъкна първата част с 25:19 след 28 минути.

 Това до голяма степен освободи психически германският отбор, който започна да играе с огромно настроение. Химията между Грозер и съотборниците му на полето си личеше, а германците започнаха да рискуват много повече при начален удар, което даде резултат.

Всичко в играта на Германия се получаваше – центровете Крик и Бьоме се справяха блестящо, а много силно играеше и капитанът Кампа.

Слабо за Русия играеше посрещачът Клюка, който постоянно беше търсен от германските нападатели при сервис. Това го разколеба, той допусна доста грешки при посрещането и беше заменен.

Бундестима спечели втория гейм с 25:20, а това беше и първата част, която Русия загуби в турнира.

Последва нов гейм за Русия, но и той не дойде толкова лесно. Тимът на Сергей Шляпников не играеше с типичната си лекота, а минаваше през много нерви и промяна в поведението си на полето. Русия допусна 10 грешки на сервис.

Бяха нужни 31 минути, за да може Сборная да спечели с 25:22 и да поведе отново. На няколко пъти Германия беше на косъм да измъкне частта, но в решаващите моменти Максим Михайлов беше на много високо ниво.

Вместо това отново да пречупи Германия се случи точно обратното. Руските волейболистите станаха още по-нервни, а германците заиграха с огромна лекота. Край полето Джани им вдъхваше още по-голямо самочувствие.

Те доведоха нещата до тайбрек след 25:17, а на моменти разликата наброяваше повече от 10 точки.

Петият сет не започна добре за германците, които набързо изостанаха с 0:2. Това не ги притесни особено и след няколко много силни атаки на Грозер и добри изяви при мрежата обърнаха в своя полза до 5:2.

За капак флот сервисът на Крик за пореден път създаваше големи проблеми на руското посрещане.

Последваха още няколко обрата преди Германия да поведе с 8:7 при размяната на игралните полета. След това обаче Русия показа по-здрави нерви и успя да измъкне мача. Ключови се оказаха трите поредни точки при 10:9 в полза на руснаците.

Дневник