Носителката на пет титли от Големия шлем Мария Шарапова и тазгодишната шампионка от "Уимбълдън" Гарбине Мугуруса отпаднаха в осминафиналите на US Open. Рускинята допусна обрат срещу латвийката Анастасия Севастова - 7:5, 4:6, 2:6, а испанката загуби от чехкинята Петра Квитова с 6:7 (3), 3:6.

Шарапова, за която това беше първи участие в Големия шлем от миналогодишния Australian Open, започна много силно мача с поставената под №16 Севстова. С напредването на мача обаче физическите й сили се изчерпваха, докато латвийката беше по-свежа и излезе победител в 136-минутната битка.

Бившата №1 влезе в US Open с покана от организаторите и не беше играла от края на юли, когато победи Наоми Брейди от САЩ в първия кръг в Станфорд. В Ню Йорк тя изигра едва петия си турнир, откакто изтърпя 18-месечно наказание за употреба на допинг.

Шарапова спечели няколко много здрави битка на US Open, където не беше играла от 2014 г. Срещу много добре подготвената и стигнала доста по-лесно до осминафиналите Севастова обаче рускинята не успя да продължи серията и напусна надпреварата, след като прекара малко повече от девет часа на кортовете във "Флашинг медоус".

Шампионката в Ню Йорк от 2006 г. започна отлично и спечели четири от първите пет гейма, реализирайки пробив в четвъртия. Рускинята загуби целия си аванс и резултатът беше изравнен при 4:4. Тя обаче спечели следващите си две подавания, а при 6:5 направи решителен втори пробив, за да спечели първата част.

Шарапова имаше шанс за ранен пробив във втория сет, но Севастова се спаси - 1:1. Още в следващия гейм латвийката на свой ред получи възможност да пробие и не я пропусна, след което затвърди предимството си за 3:1. До края на втората част бившата №1 два пъти получи точка за връщане на пробива, но не се възползва и сетовете бяха изравнени.

В решителния трети сет Шарапова видимо се умори, не се движеше толкова добре по корта и правеше грешка след грешка. Севастова разчиташе на това да кара съперничката си да прави допълнителни удари и да чака пропуски от ракетата й, което се и случи.

Латвийката поведе с 3:0 след два пробива в първите две подавания на рускинята. Шарапова върна единия, след което намали до 2:3. Това обаче беше всичко, което петкратната шампионка в Големия шлем успя да направи до края на двубоя.

Страхотна битка предложи и двубоят между Мугуруса и Квитова. Испанката беше безапелационна до този момент и беше загубила едва девет гейма в първите си три мача. Двукратната шампионка от "Уимбълдън" обаче се оказа непреодолимо препятствие, въпреки че началото не предвещаваше подобен развой на двубоя.

Мугуруса започна ударно, спечели четири от първите пет гейма, а след това имаше цели три възможности да реализира втори пробив и да поведе с 5:1. Квитова обаче се измъкна след почти десетминутен гейм, който сложи началото на обрата в мача.

Чехкинята спечели пет поредни гейма и получи шанс да сервира за спечелването на сет при 6:5. Мугуруса върна пробива в последния момент, а след това нанесе първия удар в тайбрека и поведе с 3:1. Квитова обаче отговори по впечатляващ начин и след пет последователни точки в своя полза измъкна драматичната първа част.

Мугуруса започна по-добре и втория сет, като реализира пробив още в първия гейм. Квитова обаче не само че веднага върна пробива, а записа серия от четири поредни гейма и взе солиден аванс от 4:1.

При 5:3 чехкинята сервираше за победата и позволи на съперничката си да стигне до три шанса за връщане на пробива пасив. Форхендът обаче предаде Мугуруса и след пет грешки от тази страна, три от които непредизвикани (две на точки за пробив), Квитова сложи точка на спора след 106 минути игра.

Дневник