Колебливото начало на US Open е зад гърба на Роджър Федерер и той продължава да повишава нивото си с течение на мачовете. Швейцарецът преодоля без особени проблеми Филип Колшрайбер 6:4, 6:2, 7:5 за 1.49 часа и се класира на четвъртфиналите. За разлика от първите си две срещи, в които трябваше да минава през максималните пет сета, този път Федерер повтори играта си от третия кръг срещу Фелисиано Лопес и беше безкомпромисен.

За 51-и път в кариерата си Маестрото влиза сред най-добрите осем в турнир от Големия шлем, а следващият му съперник е Хуан Мартин Дел Потро.

Швейцарецът изгуби едва шест точки в петте си сервис гейма в първия сет и проби веднъж съперника си, за да поведе с 6:4. Във втората част той беше още по-стабилен, губейки само четири точки и записвайки два пробива.

Колшрайбер, който преди този мач имаше 11 загуби от 11 срещи с Федерер, опита всичко в третия сет, като се държа до 5:5. В двубоя швейцарецът показа най-доброто от себе си и нито веднъж не даде точка за пробив на съперника си.

"Чувствах се много добре и мисля, че ключов фактор беше стабилният ми сервис. Виждаме, че един пробив ти носи успех в даден сет, така че за мен беше важно, че не загубих много точки", каза Маестрото след мача.

Той постигна 18-ата си поредна победа в турнирите от Големия шлем през този сезон, след като спечели титлите на Australian Open и "Уимбълдън". Освен това Федерер е на крачка от участие на седми пореден полуфинал в турнир от Шлема.

Следващият съперник на Федерер е негов стар познайник. Дел Потро сложи край на серията от пет поредни титли на швецареца в Ню Йорк, побеждавайки го на финала през 2009 г.

"Радвам се, че го виждам отново в тура, той е страхотен играч. Още помня нашия епичен финал през 2009 г. и нямам търпение да играем", добави Федерер.

Дел Потро си осигури участие на четвъртфиналите след маратонски мач с Доминик Тийм. Той спаси два мачбола и превъзмогна вирус, който го мъчи в последните дни, за да победи австриеца. Дел Потро надделя с 1:6, 2:6, 6:1, 7:6 (1), 6:4 за 3.37 часа.

Шампионът от 2009 г. даде всичко от себе си и за втора година поред е сред най-добрите осем: "Не знам какво да кажа след такава битка. Бях болен в последните два дни и просто опитах да дам каквото ми беше останало", каза аржентинецът.

Тийм без никакви проблеми поведе с 2:0 след много стабилна игра и видими колебания от Дел Потро. Все пак аржентинецът се събра и спечели третата част, за да рухне отново в четвъртия сет.

В него австриецът поведе с 5:2 и имаше два мачбола, водейки с 40:15. Точно тогава Дел Потро намери сили в себе си и успя да докара нещата до тайбрек, в който беше безкомпромисен – 7:1. Това пречупи световния №6 и аржентинецът спечели петия сет с 6:4.

Дневник