Световният шампион в тежка категория Антъни Джошуа потвърди двубоя с Кубрат Пулев. Двамата ще се качат на ринга на стадион "Милениум" в Кардиф на 28 октомври.

Българинът, който е първи претендент за пояса на Международната боксова федерация (IBF), ще направи втори опит да стане световен шампион. Първият беше на 15 октомври 2014 г., когато беше нокаутиран в петия рунд от Владимир Кличко.

Това остава единствената загуба на Пулев на професионалния ринг. 36-годишният българина има 25 победи, 13 от които с нокаут. Последната му среща беше на 28 април, когато надигра по точки американеца Кевин Джонсън.

Джошуа е непобеден в 19-те си двубоя, откакто премина при професионалистите след спечелването на олимпийската титла в Лондон през 2012 г. Всички победи на 27-годишния англичанин са дошли след нокаут.

Това ще е първи двубой за Джошуа от 29 април, когато нокаутира Владимир Кличко в 11-ия рунд на зрелищната им битка пред 90 000 зрители на стадион "Уембли". Тогава той защити пояса на IBF и прибави още две световни титли - на WBA и IBO.


Какво ще защитава Джошуа

Първоначалното потвърждение за мача дойде от официалния сайт на Джошуа. Веднага след това публикацията беше свалена, но отново се появи около час по-късно. Междувременно британският боксьор излезе с видеообръщение на своята страница във "Фейсбук".

Засега обаче не е ясно дали той ще защитава всичките си пояси или само този на IBF, чийто претендент е Пулев. На сайта на Джошуа пише, че той се "завръща на ринга, за да защитава световната титла на IBF". Във видеообръщението си обаче световният шампион твърди, че ще заложи всичките си пояси.


"Нямам търпение да се завърна на ринга. В следващите осем седмици ще се фокусирам изцяло върху 20-ата ми битка. С вълнение очаквам да почувствам атмосферата на препълнения стадион "Милениум" и да дам на феновете един истински спектакъл", каза Джошуа.


Преди време олимпийският шампион от Лондон 2012 определи Пулев като "впечатляващ боксьори", който стои на пътя му към обединяването на всички световни титли.

Удобен съперник

Въпреки че се оплака от малкото време за подготовка, Кубрат Пулев изрази увереност, че може да победи Джошуа. Българинът дори определи световния шампион като удобен съперник.

"Антъни Джошуа е страхотен и опасен съперник. Но неговият стил пасва перфектно на моя. В бокса стиловете на боксьорите диктуват срещата между тях. В тази битка няма да има много прегръдки, ще има здрав бокс", написа Пулев в профила си във "Фейсбук".

"Подготовката ми върви много интензивно, заради краткото време, с което разполагам. Ще бъда напълно готов, когато се кача на ринга. Така, че той да няма никакъв шанс срещу мен", допълни българският боксьор.


Промотърите на Пулев от "Зауерланд" са сигурни, че той ще се представи успешно в предстоящия мач. "Мисля, че шансовете на Пулев са много добри. Срещу Кличко се справяше много добре, но имаше съвсем грешна тактика, защото се опитваше да се боксира по-добре от самия Кличко. Но въпреки всичко се справяше добре, докато не беше нокаутиран", каза Кале Зауерланд.

Германецът изрази оптимизъм, че Пулев няма да разреши на световния шампион да прави каквото си иска. "Джошуа няма да срещне някой стар и приключил за спорта опонент. Пулев няма да се постави в ситуация, която не контролира. Ще го приключи, това е много ясно. Много съм уверен в шансовете на Пулев", каза още Зауерланд.

Дневник