Испанецът Пабло Кареньо Буста постигна най-големия успех в кариерата си и ще играе в полуфиналите на US Open. Той спечели с 6:4, 6:4, 6:2 срещу Диего Шварцман в двучасов мач.

В спора за място във финала 19-ият в световната ранглиста ще срещне победителя от мача между Кевин Андерсън и Сам Куери. В другия поток са големите фаворити Рафаел Надал и Роджър Федерер, както и съперниците им в четвъртфиналите - Андрей Рубльов и Хуан Мартин дел Потро.

"Невероятно. Това е нещо, за което винаги съм мечтал. През цялото време опитвах да съм съсредоточен, да играя агресивно. Много съм развълнуван, че съм на полуфинал", каза Буста.

Той продължава без загубен сет в Ню Йорк, като остана най-високо поставеният тенисист в долната част на схемата.

Тази година испанецът постигна най-доброто си класиране в три от четирите турнира от Големия шлем. Той игра в четвъртфиналите на "Ролан Гарос" и стигна третия кръг на Australian Open. Досега роденият в Хихон тенисист не е минавал първия кръг на "Уимбълдън", но този сезон пропусна турнира заради контузия.

Първите два сета минаха по сходен начин. Буста имаше инициативата, като взимаше ранни пробиви. Шварцман успяваше да върне пробива, но испанецът отново нанасяше удара си, за да стигне до 6:4, 6:4.

И в третия сет той проби рано и поведе с 2:0. Аржентинецът имаше отлична възможност отново да върне пробива, като дръпна с 40:0 в четвъртия гейм. Този път Буста съумя да направи обрат и да се защити, като това се оказа и ключът към успеха му.

В края испанецът направи шестия си пробив и след като го защити с гейм на нула, спечели мача.

Дневник