Най-малко една американка ще играе във финала на тазгодишния US Open. Винъс Уилямс и Слоун Стивънс си уредиха среща в полуфинала в долната половина на схемата, след като победиха Петра Квитова и Анастасия Севастова в много оспорвани и драматични двубои. И двете срещи продължиха около два часа и половина и бяха решени след тайбрек в последния трети сет.

Другият полуфинал ще бъде определен тази вечер, като има вероятност отново да противопостави две представителки на домакините. Коко Вандъуей се изправя срещу световната №1 Каролина Плишкова, а Мадисън Кийс ще играе с преминалата през квалификациите Кая Канепи.

Уилямс, която е двукратна шампионка в Ню Йорк от 2000 и 2001 г., победи Квитова с 6:3, 3:6, 7:6 (2). 37-годишната американка стигна до успеха след 2.34 часа игра и за пръв път от 2010 г. ще бъде част от финалната четворка на турнира.

Носителката на седем титли от Големия шлем се класира за девети път на полуфиналите на US Open. Tя ще преследва своя пети финал в Ню Йорк, общо 17-и в турнирите от Големия шлем и трети през 2017 г. след Australian Open и "Уимбълън".

Уилямс изоставаше с пробив и 1:3 в решителния трети сет срещу Квитова. Американката обаче обърна резултата след серия от три поредни гейма в своя полза. Чехкинята се справи в двете ситуации, в които трябваше да сервира за оставане в мача - при 4:5 и 5:6, и успя да се добере до тайбрек. В него обаче Уилямс се наложи категорично със 7:2 точки.

Стивънс също трябваше да мине през тайбрек в решаващия сет, за да пречупи Севастова. 25-годишната американка, която заема 83-ото място в световната ранглиста, спечели с 6:3, 3:6, 7:6 (4) след 2,28 часа игра.

Стивънс се класира за първия си полуфинал на US Open, след като до тази година не беше преминавала четвъртия кръг. Тя продължава впечатляващото си завръщане, след като беше извън кортовете в продължение на почти една година - от олимпийските игри в Рио де Жанейро до тазгодишния "Уимбълдън".

Дневник