"Хюстън рокетс" беше продаден за рекордна в историята на Националната баскетбола асоциация (НБА) сделка. Клубът преминава в ръцете на местния милиардер Тилман Фертита, който ще плати 2.2 милиарда долара, съобщи ESPN.

Досегашният рекорд се държеше от "Лос Анджелис клипърс", който беше купен за 2 милиарда долара от бившия изпълнителен директор на "Майкрософт" Стив Балмър през 2014 г.

"Хюстън рокетс" беше обявен за продажба преди два месеца от собственика Лес Алекзандър. Той купува клуба през 1993 г. срещу 85 милиона долара.

Новият собственик Фертита е президент и главен изпълнителен директор на Landry, една от най-големите ресторантьорски компании в света. "Форбс" оценява състоянието на 60-годишния тексасец, който притежава и веригата казинa Golden Nugget, на 3.1 милиарда долара.

"За мен е истинска чест да бъда избран за следващия собственик на "Хюстън рокетс". Това е нещо, за което съм мечтал през целия си живот", каза Фертита в изявление, публикувано от клуба.

В последната класация на "Форбс" "Хюстън рокетс" беше оценен на 1.65 млрд. долара, което го поставя на осмо място сред клубовете в НБА.

През 1993 г. Фертита отново е кандидат да купи "ракетите", но офертата му от 81 милиона долара губи в конкуренцията на Алекзандър.

За 24-те сезона, в което Алекзандър беше собственик, отборът спечели 56.9% от своите мачове. Това е петото най-добро постижение в НБА за този период. "Ракетите" спечелиха титлата през 1994 и 1995 г.

През юли звездата на отбора Джеймс Хардън подписа рекорден четиригодишен договор за 228 млн. долара. Това лято към тима се присъедини и най-добрият пойнт гард в лигата през последното десетилетие - Крис Пол.

Дневник