Доскорошният номер 1 в мъжкия тенис Анди Мъри ще пропусне остатъка от сезона. Той ще си вземе почивка до края на годината, за да се възстанови от контузията в бедрото, която го измъчваше през последните няколко месеца. 30-годишният британец не е играл от загубата си от Сам Куери в четвъртфиналите на "Уимбълдън" през юли.

"За съжаление контузията, която ме измъчва в последните месеци, няма да ми позволи да участвам в Пекин и Шанхай и най-вероятно в последните два турнира за сезона - във Виена и Париж. След като през последните седмици се консултирах с водещите специалисти по тези травми, с отбора ми решихме, че това е най-доброто решение за бъдещето ми", обяви Мъри на страницата си във "Фейсбук".

Той имаше много разочароващ сезон след страхотната 2016 г., в която стана първият тенисист в историята, защитил олимпийската си титла, игра финал на три от турнирите в Големия шлем, спечели втория си трофей от "Уимбълдън" и за прът път в кариерата си оглави световната ранглиста.

Тази година Мъри изигра само 35 мача, в които записа 25 победи. Той спечели една титла - в Дубай, и стигна до полуфиналите на "Ролан Гарос", четвъртфиналите на "Уимбълдън" и осминафиналите на Australian Open.

"Въпреки че годината беше разочароваща по много причини, аз съм уверен, че по-дългият период за почивка и рехабилитация ще ми позволи отново да играя на най-доброто си ниво и да се боря за титлите в турнирите от Големите шлем", каза още Мъри.

Трикратният шампион в Големия шлем ще започне 2018 г. с турнира в Бризбейн, за да се подготви за Australian Open.

Той потвърди участието си в планираните за края на тази година благотворителни
мачове за УНИЦЕФ с Роджър Федерер.

Тъй като ще пропусне оставащите турнири от календара, шотландецът няма да събере точки, за да защитава титлата си от финалите на АТП.

Мъри е четвъртият играч от топ 10, който прекратява сезона си предсрочно, след Новак Джокович, Стан Вавринка и Кей Нишикори.

Дневник