Уверено и със стил Рафаел Надал се класира за полуфиналите на US Open. Водачът в световната ранглиста даде само пет гейма на устремения Андрей Рубльов за 6:1, 6:2, 6:2.

Испанецът имаше нужда от само 1.39 часа, за да спечели мача. Зрителите в Ню Йорк могат да станат свидетели на дългоочаквания мач между Надал и Роджър Федерер, които никога досега не са се срещали на US Open. За целта рекордьорът по титли от Големия шлем ще трябва да преодолее Хуан Мартин дел Потро.

В другия полуфинал се срещат Кевин Андресън и Пабло Кареньо Буста. Така за първи път в историята в полуфиналите на US Open ще играят двама испанци.

Надал постигна 224-ата си победа в турнирите от Големия шлем и се изравни с Андре Агаси на четвъртото място във вечната ранглиста.


Рубльов, който е на 19 години, стана най-младият четвъртфиналист в US Open след Анди Родик от 2001 г. Руснакът имаше много силен турнир, като отстрани седмия поставен Григор Димитров и деветия Давид Гофен. Срещу Надал обаче нямаше никакви възможности за изненада.

"Получи се хубав мач. Андрей играеше първия си четвъртфинал и допусна повече грешки от обичайното. Това е важна победа за мен. Да спечеля последните два мача в три сета е отлично. Много съм развълнуван от възможността отново да съм на полуфинал в Ню Йорк", каза Надал. Двукратният шампион от US Open поздрави съперника си и каза, че го очаква голямо бъдеще.

Испанецът проби рано, но Рубльов веднага отвърна на удара. Водачът в световната ранглиста не се смути, а вместо това влезе в серия и до края на сета не изпусна гейм.

Вторият сет се разви по сходен начин, като след 1:2 Надал спечели пет поредни гейма. Той пренесе серията си в третия и до края нямаше проблеми.

Рубльов направи два пъти повече непредизвикани грешки - 43 срещу 20, като записа и седем двойни грешки (срещу три на Надал). Руснакът приключи с едва 55% успеваемост на първи сервис.

Испанецът се възползва от опита си и от нервността на съперника и убедително приключи мача за под два часа.

Дневник