"Локомотив" (Пловдив) привлече нигерийския национал Муса Мохамед под наем от вицешампиона на Турция "Истанбул Башакшекир". От клуба не съобщиха за колко време е преотстъпен 20-годишният футболист, който играе като десен краен защитник.

Муса е световен шампион за юноши до 17 години с Нигерия от 2013 г, като дори е капитан на отбора. След това носи капитанската лента и в младежкия национален тим до 20 години. През 2016 г. дебютира за мъжкия отбор, за който има три мача.

След фурора на световното за юноши през 2013 г. Муса е привлечен в академията на шотландския "Харст". Две години по-късно "Истанбул Башакшехир" го купува за 300 хиляди евро. През пролетта бранителят играе като преотстъпен в "Железничар" (Сараево).


В същото време от клуба обявиха, че се водят преговори за спонсорство с "големи световни и европейски компании".

"Смятам, че "Локомотив" (Пловдив) е авторитетна институция, в която спокойно могат да влязат реномирани компании и обществени организации, за да можем взаимно да си бъдем полезни. "Локомотив" е марка, позната не само в България, а и в Европа", каза единият от двамата настоящи изпълнителни директори Кузман Маринков на пресконференция.

Той допълни, че ръководството работи усилено върху намирането на допълнително финансиране, за да бъде модернизирана клубната база. Шефовете в "Локомотив" са провели среща с кмета на Пловдив Иван Тотев, а общината е заявила готовност да предостави терен за нуждите на клуба. Планът е да бъде изградена техническа база за детско-юношеската школа с необходимите игрища и съоръжения.

"Досега са водени десетки срещи, но мога да кажа, че тази беше много ясна, конкретна и имаше съответния резултат. Уточнихме какви документи трябва да представим, за да кандидатстваме за тези терени. След това документите трябва да бъдат разгледани на сесия на общински съвет", обясни Маринков.

Той допълни, че се е завърнал в "Локомотив" с намерението да управлява клуба "по законите на страната и наредбите на УЕФА и на ФИФА". "Ще създадем и етичен кодекс в клуба, който ще бъде задължителен за изпълнение от всеки, който работи в него", каза още изпълнителният директор.

"Обърнахме внимание на всичко - на облеклото на служителите, на хигиената, на тренировъчна база, на детско-юношеската школа. Очаквам треньорите да ми дадат в писмен вид и техните желания, за да можем да организираме и оптимизираме нещата. Целта е да се постигне една устойчивост, за да се знае всеки какви права и задължения има", продължи Маринков.

Той допълни, че се обсъжда треньорите от школата на клуба да бъдат пращани на квалификация в европейски клубове. Обмисля се и изграждането на международен отдел в клуба. "По време на престоя ми в "Локомотив" ще действам съзнателно, за да можем да станем клуб с европейски методи. Има капацитет в клуба, но трябва да се добавят още неща."

Дневник